Konkurrensverket ska granska e-handeln efter Amazons intåg

Uppdaterad
Publicerad

I USA har Amazon en monopolliknande ställning och nyligen har bolaget gjort sin lansering i Sverige. Och för att se till att e-handeln fortsättningsvis sker på lika villkor har regeringen gett i uppdrag till Konkurrensverket att följa frågan och föreslå eventuella åtgärder.

– Vi vet att det finns oro från småhandlare, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till SVT Nyheter.

E-handeln växte med 33 procent under oktober jämfört med samma tidpunkt i fjol sett till konsumenternas egna uppskattningar, enligt E-barometern.

– Det är ingenting som är tillfälligt, utan det är början på någonting som kommer fortsätta, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till SVT Nyheter.

”Finns oro från småhandlare”

Samtidigt har Amazon – som nästan har halva e-handelsmarknaden i USA – nyligen gjort sin lansering här i Sverige. Och nu ger regeringen uppdraget till Konkurrensverket att följa e-handeln och säkerställa att den fortsättningsvis sker på lika villkor.

– Det viktigaste är att vi har en schysst konkurrens, och vi vet att det finns oro från småhandlare om vad det här innebär. Därför är det viktigt för mig som näringsminister att se till att våra myndigheter följer detta för att det ska kunna ske på samma villkor, säger Ibrahim Baylan.

Synar prisbildning och konkurrens

Konkurrensverkets uppdrag tar sin utgångspunkt i bland annat frågor som rör prisbildning, marknadsmakt och konkurrens på lika villkor. I uppdraget ingår också att redovisa eventuella behov av förbättringsåtgärder. Senast sista september nästa år ska myndigheten redovisa uppdraget till regeringen.

– Om det visar sig att det finns oschysst konkurrens eller att man försöker bli av med konkurrenter då måste man föreslå åtgärder för att gynna kunderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Amazon kommer till Sveirge

Mer i ämnet