LO-basen om Amazon: ”De har riktigt fula metoder”

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska e-handelsjätten Amazon är på väg till Sverige. Men från fackligt håll är motståndet stort.
– Amazon är antifackligt och jagar alla som försöker organisera sig, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

E-handelsjätten Amazon dominerar många marknader och säljer redan idag för omkring en miljard kronor om året till svenska konsumenter, enligt en uppskattning från Svensk handel.

Men än så länge hamnar den som knappar in amazon.se på bolagets engelskspråkiga tyska sajt och även varorna skickas ofta från Tyskland.

Nu förbereder dock Amazon ett intåg i Sverige. En svenskspråkig sajt är på gång och bolaget håller på att öppna ett logistikcenter i Eskilstuna.

Facklig oro

Från fackligt håll finns en dock en oro för Amazon. LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson var tidigare ordförande för Handelsanställdas förbund och i det internationella fackliga arbetet har hon flera gånger stött på Amazon. Hon är inte nådig när hon beskriver bolaget.

– Amazon är antifackligt. De jagar alla som över huvud taget försöker organisera sig. Och de har riktigt fula metoder, dessutom.

Hon menar att den personal som jobbar för Amazon i många fall slits ut oerhört snabbt i andra länder.

– Man har i stort sett inga pauser. Du får inte vara på toaletten mer än X antal minuter. Och personalutrymmet kan ligga så långt bort så den tid du har inte räcker till. Så du hinner inte till toaletten utan måste kissa i flaskor.

Susanna Gideonsson tar upp Amazons etablering i London, där det varit riktigt illa

– Ambulansen har i stort sett gått i skytteltrafik de senaste tre åren.

Att Amazon planerar att lansera sig i Sverige, kan det inte vara något positivt och ge nya arbetstillfällen?

– Självklart. De får jättegärna komma hit och bedriva sin verksamhet, bara de gör det med schyssta metoder.

Tror du att det blir så?

– Vi får se till att det blir så.

Tillbakavisar påståenden

Bakom LO-basens hårda ord om ambulanser som går i skytteltrafik finns en facklig rapport från UNI Global Union som beskriver att ambulanser fick åka till ett Amazon-lager 600 gånger under en treårsperiod. Amazon menar dock att påståendena är falska.

”Det här är inget annat än gamla trötta anklagelser. De var falska då och är falska nu. För de som vill arbeta i logistikindustrin så är Amazon en av de bästa ställena att vara på”, skriver Amazons presstjänst, i ett mejl till SVT.

Företaget svarar att Amazon-anställda kan gå på toaletten när de behöver och poängterar att företagets personal i Tyskland har längre raster än vad lagen kräver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer