Konsumentverket förbjuder snabblåneföretag

Uppdaterad
Publicerad

Företaget brister grovt när man lånar ut pengar till folk utan att veta om de kan betala tillbaka. Nu tvingar Konsumentverket snabblåneföretaget Grandvik att sluta låna ut pengar. Det är första gången Konsumentverket använder sin möjlighet att helt sätta stopp för oseriös utlåning.

Företaget Grandvik ger ut lån under namnen Kortlån, Extrakredit och KreditKontot. Men företaget har inte brytt sig om ifall låntagare haft andra lån eller andra utgifter.

Därför kan man inte heller ha vetat om de som lånar skulle kunna betala tillbaka. Bristerna i kreditprövningen är så stora att Konsumentverket nu ingriper på ett sätt man aldrig tidigare gjort – man förbjuder företaget att fortsätta med sms-lån.

– Det är första gången som Konsumentverket stoppar ett företag från att lämna krediter till konsumenter. Vi fortsätter nu att granska branschen för att se om det finns fler med liknande brister, säger Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson.

Annat företag varnas

Samtidigt varnas ett annat snabblåneföretag, Förskottslön, som också har stora brister i sin kreditbedömning. Inte heller här har företaget kontrollerat låntagarens övriga utgifter. Företaget varnas och ska också betala böter, eller sanktionsavgift, på 200.000 kronor. Också det är unikt.

– Vi fick möjlighet att döma ut böter i april i år, men det här är första gången vi använder oss av böter, berättar Anna Hult, jurist på Konsumenverket.

Snabblånen har varit omdebatterade under hela sin korta historia i Sverige. Lånen är på små belopp som lånas under kort tid till hög ränta, men många får problem med att betala tillbaka lånen.

Kronofogden redovisade nyligen ny statistik som visar att 160 människor om dagen hamnar hos Kronofogden på grund av snabblån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.