Konsumenter som står utanför det digitala landskapet och mindre företag med kontanthantering ska gynnas av regeringens förslag. Foto: Bertil Ericson/TT

Nytt förslag: Kontantuttag ska finnas i hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det ska vara möjligt att ta ut kontanter i hela Sverige. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss.
– Det är viktigt att samhället värnar om tillgången till kontanter och kontanter som betalningsmedel, säger finansmarknadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

Banker i Sverge med en inlåning på över 70 miljarder kronor ska kunna erbjuda möjlighet för konsumenterna att ta ut kontanter, enligt en lagrådsremiss från Finansdepartementet under fredagen. Det ska även vara möjligt för företag att sätta in sina dagskassor på banken.

– Tyvärr har bankerna fortsatt att minska sin kontantservice, särskilt på glesbygden. Förslaget innebär att de stora bankerna ges ett särskilt ansvar för att säkerställa kontantservice i hela landet, säger finansmarknadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande.

Gynnar mindre samhällsgrupper

Om bankerna inte följer de här skyldigheterna kring kontantservice ska Finansinspektionen kunna ingripa, vilket kan leda till sanktionsavgifter och rättelse. Per Bolund säger att förslaget särskilt gynnar de grupper i samhället som är utanför det digitala landskapet och småföretag med mycket kontanthantering.

– Det stärker konsumenternas och företagens ställning som bankkunder och är dessutom bra för samhället i stort genom att de gör betalningsmarknaden mer robust och tillgänglig, menar Per Bolund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.