2011 fanns det sedlar och mynt till ett värde av 99 miljarder kronor i banker, butiker, hos privatpersoner och kanske på några andra ställen. Sista juli i år låg motsvarande siffra på cirka 64, 5 miljarder kronor, enligt Riksbankens statistik. Bara sedan årsskiftet har värdet minskat med omkring 9 miljarder kronor.
– Vi bestämmer inte hur mycket sedlar det ska finnas på marknaden. Det styrs av efterfrågan och det är alltså allmänheten som bestämmer hur mycket sedlar och mynt som den behöver, säger Christina Wejshammar, avdelningschef på Riksbanken.
Statistiken visar att sedelmängden minskar extra kraftigt när Riksbanken lanserar nya sedlar i höga valörer. Vid det senaste månadsskiftet fanns det femhundringar till ett värde av nästan 41 miljarder kronor på marknaden, alltså två tredjedelar av det totala värdet: I höst kommer en ny sedel i den valören och det lär med största sannolikhet leda till en ytterligare minskning, enligt Wejshammar.
Då inställer sig förstås frågan hur lite kontanter det kan finnas på marknaden. Är vi på väg mot ett helt kontantlöst samhälle?
– Det är den stora kristallkulefrågan som jag inte har något bra svar på. Det handlar om vad människor föredrar, hur konkurrerande betalsätt upplevs när det handlar om säkerhet och tillförlitlighet. Det är helt enkelt en beteendefråga. Det kommer säkert stora förändringar de kommande åren men vi tror inte att kontanterna helt försvinner, säger Christina Wejshammar.