Volvoägaren Geelys grundare och störste ägare Li Shufu. Arkivbild.

Kraftigt vinstlyft väntas för Geely

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska Geely Automobile, systerbolag till biltillverkaren Volvo, väntas redovisa det största vinstlyftet på åtta år för 2016. Teknik och produktutveckling från Volvo ingår i framgångskonceptet.

Geely Automobile, med samma huvudägare som Göteborgsbaserade Volvo Cars, väntas i natt redovisa en nettovinst på 4.6 miljarder yuan (cirka 6 miljarder kronor) för 2016, enligt en Reutersenkät. Och prognosen för årets nettovinst pekar mot ett vinstlyft på ytterligare drygt 50 procent till cirka 7 miljarder yuan.

LÄS MER: Volvo ökar produktionen i Kina

Geely Automobile har själva presenterat en prognos för årets försäljning, som väntas lyfta med 31 procent.

Förbättrad produktdesign

Medvinden kommer bland annat från förbättrad produktdesign och teknik som hämtas från Volvo, som köptes av ägarbolaget Zhejiang Geely Holding 2010.

Geely Automobile är för närvarande nummer sju i försäljningsvolym på den snabbväxande kinesiska bilmarknaden efter ett försäljningslyft på 50 procent till 766.000 fordon i fjol. Siktet är inställt på att fortsätta öka försäljningen i Kina till minst en miljon sålda bilar i år.

Volvo Cars redovisade i februari en vinstökning till 11 miljarder kronor för 2016, upp från 6.6 miljarder ett år tidigare. Volymmässigt blev det ett rekordår, med totalt 534.332 sålda bilar.

Fakta: Volvos kinesiska ägare i korthet

Göteborgsbaserade Volvo Car Groups ägs sedan 2010 av kinesiska Zhejiang Geely Holding, som dock släppte in tre nya och svenska Volvo-ägare i slutet av 2016: AMF Pension, Första AP-fonden och Folksam. Det har sedan dess spekulerats i att man siktar på en börsnotering av Volvo.

Zhejiang Geely Holding, med huvudkontor i Hangzhou, Kina, äger utöver sin post i Volvo Cars bland annat merparten av den kinesiska biltillverkaren Geely Automotive, noterat på Hongkongbörsen. Bland varumärkena ingår även London Taxi Company, som tillverkar de svarta taxibilarna som trafikerar gatorna i London.

Källor: Geely, Volvo Cars, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.