Marie Linder, Hyresgästföreningen: Man ska inte bli av med sitt hyreskontrakt om man hamnar på sjukhus och missar en hyresinbetalning. Foto: Thommy Tengborg, Fredrik Sandberg / TT

Krav på hyresrabatter för coronadrabbade

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen vill se akuta åtgärder för att underlätta för dem som påverkats av coronaepidemin och bor i hyresrätter.

– En lösning är hyresrabatter, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

På tisdagen rekommenderade Finansinspektionen bankerna att låta bostadsägare minska eller pausa amorteringarna under en period om de drabbas av inkomstbortfall kopplat till coronaviruset.

Marie Linder är kritisk till att staten och Finansinspektionen gynnar en särskild grupp på bostadsmarknaden i kristider.

– Jag har den största respekt för att man måste se till gruppen som har ägt boende också men det är de som har haft de största skattelättnaderna. Det är konstigt att man inte reflekterar över hyresgästerna, säger hon.

Hyresrabatter och lagändring

Enligt Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder tillhör de som nu drabbas via uppsägningar och varsel i bland annat hotell-, restaurang- och turistbranschen en utsatt grupp eftersom många av dem har osäkra anställningar. De är enligt Marie Linder överrepresenterade bland hyresgäster.

På onsdagen skickade hon brev till Fastighetsägarna och intresseorganisationen Sveriges allmännytta och begärde ett möte nästa vecka med akuta förslag. 

– Jag kan tänka mig hyresrabatter och att man ser över lagstiftningen så man inte riskerar att bli av med sitt hyreskontrakt om man hamnar på sjukhus och missar en hyresinbetalning, säger Marie Linder.

Fastighetsägarna håller med

Även branschorganisationen Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo är kritisk till att regeringen under lång tid gynnat bostadsrättsinnehavare och villaägare med bland annat skattelättnader, något som hyresgäster inte tagit del av.

– Man har gynnat det ägda boendet men inte hyresboende. Det borde rättas till på något sätt, säger Reinhold Lennebo.

Han tycker dock att förslag om att till exempel låta hyresgäster få anstånd med hyran är en dålig idé. Däremot föreslår Reinhold Geijer att regeringen till exempel inför en coronafond där man kan ansöka om pengar om hyresgäster får problem med hyran på grund av corona.

– Jag hoppas man har en stor generös inställning om det blir hyresförseningar. Jag skulle bli väldigt besviken om någon blev uppsagd, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.