Svenska Spel. Foto: Scanpix

Kritiserade spelmaskiner ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Spel skall utreda sina Vegasmaskiner, efter år av kritik.

Maskinerna är den spelform som skapar flest spelberoende.

–Vi har misslyckats, säger Annika Ferm, kommunikationsdirektör på Svenska Spel.

Svenska Spels Vegasmaskiner har länge fått kritik för att locka folk in i ett spelberoende. SVT Nyheter har granskat var Vegasmaskinerna står utplacerade, och sett att kommuner med låg medelinkomst har mycket fler maskiner än rika kommuner i landet.

Svenska Spel har sedan en tid tillbaka arbetat med en utredning av Vegasmaskinerna, men problemen har varit kända i flera år.

Spelberoende

–Bara i sommar har vi märkt en ökning av antalet människor som söker hjälp för sitt spelande. I går var vi 30 personer som samlades på spelberoendemötet. Jag har aldrig varit med om att det är så många som behöver hjälp, mitt i sommaren, berättar Arne Edström, ordförande i Spelberoendes förening i Stockholm.

Han berättar att just Vegasmaskinerna är ett ständigt inslag i problemet – eftersom det är lättillgängligt och enkelt slumpspel.

–Sedan maskinerna kom 1998 har det varit ett jätteproblem. Det krävs inte att du är duktig, du kan till och med spela efter några öl på krogen. Det är därför det drabbar de som redan har det svårt – maskinerna finns tillgängliga i sådana miljöer där människor har lätt att fastna, säger Arne Edström.

Snabba vinster

Vegasmaskinerna tillhör gruppen högriskspel, där det går väldigt snabbt mellan insats och utfall. Det snabba spelsättet gör det lätt att fastna, och enligt Folkhälsoinstitutet är 1 av 10 som spelar på Vegas en problemspelare.

–Spelmissbruk är tydligt förknippat med låg inkomst och låg social status. Vi vet också att spelmissbrukare bedömer sin egen psykiska hälsa som väldigt låg, det finns alltså också en hälsoaspekt här, säger Johanna Lundberg på Folkhälsoinstitutet.

Främst i låginkomstkommuner

2007 gjorde Riksdagens Utredningstjänst en utredning av var Vegasmaskinerna främst står placerade. Mönstret var närmast skrämmande – kommuner med hög andel låginkomsttagare hade upp till i flera fall över 20 Vegasmaskiner per 10.000 invånare, medan rikare kommuner knappt hade några alls.

I Strömstad ligger medellönen under 200.000 kronor om året, och här fanns 26 maskiner per 10.000 invånare. I Danderyd, där medellönen är över 400.000 kronor, fanns det en maskin per 10.000 invånare.

SVT Nyheter har nu följt upp siffrorna fram till 2010, och sett att mönstret inte förändrats. Några få maskiner har försvunnit här och där, men det är fortfarande i låginkomstområden som Vegas finns i störst antal.

–Det är det här som är så cyniskt, och så trist. De har vetat om det här i väldigt många år, och det verkar inte som att de gör någonting åt det. Jag tror åtminstone att det är 4-5 år som den här debatten har varit, och ingenting speciellt har hänt sedan dess, säger Arne Edström.

Svenska Spel: ”Vi har en lösning på gång”

Svenska Spel, vars uppdrag från staten består i att tillhandahålla spel på den svenska marknaden, tror inte på lösningen att enbart plocka bort maskinerna.

–Spelformen i sig finns i jättemånga former på en stor och okontrollerad marknad, i form av nätkasinon i mobilen, på nätet och även illegala fysiska maskiner. Och innan man vet hur man skall hantera det, att bara ta bort Vegasmaskinerna som ändå är i en kontrollerad miljö, det tror inte jag är lösningen, säger Annika Ferm, kommunikationsdirektör på Svenska Spel.

Däremot vet Svenska Spel att det finns en problematik, och efter att ha tagit åt sig av kritiken mot Vegasmaskinerna har de nu inlett en utredning av dem. Utredningen väntas bli klar i september.

-När det gäller Vegas så har vi under flera år försökt införa ett spelansvarsverktyg, och där har vi misslyckats. Vi försöker fortfarande, och har en lösning på gång nu. Så vi hoppas att det här skall finnas ute för kunden att använda nästa år, säger Annika Ferm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelberoende

Mer i ämnet