Natalia Stepanova upptäckte att hon fick betala mycket mer för sin surfplatta än den egentligen var värd. Foto: TT

Kunder luras köpa surfplattor på avbetalning

Uppdaterad
Publicerad

Teleoperatörernas återförsäljare kan tjäna stora pengar på att sälja surfplattor och datorer på avbetalning med abonnemangen. Det har i vissa fall lett till försäljningstricks som slutat med att kunden betalar flera tusen kronor mer än vad produkten är värd.

När Natalia Stepanova handlade mat i en butik i Sigtuna blev hon kontaktad av en säljare som frågade vilket bredbandsabonnemang hon hade. Hon fick då veta att det var för dålig kapacitet på bredbandet och att hon betalade för mycket. Säljaren lovade henne ett bättre avtal med mer kapacitet till ett lägre pris. Hon skulle dessutom få en surfplatta på köpet.

– De sa att den är gratis och att jag får den på köpet, eftersom det är dålig kvalitet på surfplattan och ingen vill ha den, säger Natalia Stepanova. 

”Lurad på jättemycket pengar”

När Natalia Stepanova sedan fick första fakturan från Tre visade det sig att surfplattan inte alls var gratis. Hon hade bundit upp sig att betala 250 kronor i två år, alltså skulle surfplattan ha kostat henne totalt 6.000 kronor. hon sökte efter surfplattan på internet märkte hon att den fanns för 990-1.200 kronor på marknaden, alltså flera tusen kronor mindre än vad den skulle kostat på avbetalning.

– Jag upptäckte att jag blev lurad på jättemycket pengar. Jag mådde väldigt dåligt efter det. Det var ganska fräckt faktiskt, säger Natalia Stepanova. 

Många klagomål

Förra året fick landets konsumentvägledningar många klagomål om produkter som uppgavs vara gratis, men visade sig innebära dyra teleabonnemang. Anders Nyman är journalist och driver konsumentsajten Knyt.se. Han säger att risken för tveksamma säljmetoder ökar när det finns möjlighet att tjäna pengar på att sälja datorer och surfplattor till överpris.

– Där handlar det om att man som återförsäljare kan sätta vilket pris man vill på en hårdvara, som en surfplatta eller dator. Man får ut hela summan direkt från operatören och i och med det finns det ett väldigt starkt intresse från återförsäljaren att dels sälja med hårdvaran, och dels trixa med priset, säger Anders Nyman. 

Skapar ny policy

Anders Nyman har granskat operatörernas policy och sett att Tre är den enda som inte har tydliga regler för vilket pris deras återförsäljare får ta för surfplattor och datorer. Enligt Tre kan de inte sätta några gränser för återförsäljarna eftersom det strider mot befintlig konkurrenslagstiftning.

– Vi får, så vitt jag vet, inte lägga oss i vilka priser våra återförsäljare sätter på sina produkter. Det är något som de själva, eller företagen de köper in produkter från, måste bestämma, säger Kamran Alemdar som är informationschef på Tre.

Efter att SVT Nyheter uppmärksammat prissättningen skriver Tre i ett mejl att de håller på att skapa en rekommendationspolicy för sina återförsäljare när det gäller prissättningen av produkter. Syftet är att inga kunder ska känna sig vilseledda när försäljning sker via återförsäljare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.