Norwegians emission är garanterad, bland annat av storägaren Bjørn Kjos. Foto: Ted S. Warren/TT

Kurskollaps för Norwegian

Uppdaterad
Publicerad

Norwegian-aktien rasar med 29 procent efter flygbolagets besked att man gör en garanterad nyemission på tre miljarder norska kronor.
Bolaget vill stärka den finansiella stabiliteten och skapa handlingsutrymme.

Emissionen är garanterad av bland andra storägaren och koncernchefen Bjørn Kjos. Den norska redarmiljardären John Fredriksen finns också med bland investerarna, rapporterar Reuters.

Förlust på 2,2 miljarder

Norwegian har gått igenom en period med betydande tillväxt, skriver Kjos i en kommentar. Han tillägger att fokus nu riktas om mot besparingsåtgärder och minskade investeringar.

”Vi kommer nu att få en starkare balansräkning på plats som stödjer den fortsatta utvecklingen av bolaget”, skriver Kjos.

Norwegian presenterar samtidigt preliminära beräkningar av årsresultatet för 2018, som nu ser ut att sluta med ett rörelseresultat (ebitda) på minus 2,2 miljarder norska kronor. Omsättningen beräknas till cirka 40,3 miljarder kronor.

Ett bokslut för året ska presenteras den 7 februari.

Beskedet om nyemissionen kommer sedan British Airways ägare IAG i förra veckan meddelat att man inte längre planerar att köpa Norwegian. IAG aviserade intresse av att köpa Norwegian i fjol, efter det att IAG köpt på sig 4,6 procent av Norwegian-aktierna.

Aktien rasade

Norwegians aktie rasade med över 20 procent på Oslobörsen efter detta besked.

I samband med beskedet om nyemissionen presenterar Norwegian också ett åtgärdspaket för att få ned kostnaderna. Bland annat planeras försäljning av flygplan och en potentiell etablering av ett nytt ägarbolag delar av flygplansflottan.

Senareläggning av flygplansleveranser och ett sparpaket kallat #Focus 2019, med åtgärder som ska dra ned kostnaderna med två miljarder, ingår också i paketet.

Det planeras även en omorganisation av flyglinjer och kompensationskrav mot motortillverkaren Rolls-Royce för problem med Dreamliner-motorerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer