Låga elpriser väntas fram till 2020

Uppdaterad
Publicerad

Nordens elkunder kan räkna med tämligen låga elpriser framöver under normalår. Snittpriset på elbörsen Nordpool väntas i snitt ligga på 35-40 öre per kilowattimme fram till år 2020.

Enligt en långtidsprognos som elhandelsbolaget Telge Kraft gjort kommer det byggas ny kraftproduktion motsvarande 40-50 terawattimmar i Norden fram till år 2020. Det innebär att Norden kommer att få ett elöverskott som under normalår kan exporteras.

Samtidigt dröjer det innan man kan bygga ut kablar för att öka överföringskapaciteten ut ur Norden bland annat på grund av begränsad kapacitet i elnäten inom Norden. Telge Kraft tror därför att nordiska elpriser kommer att pressas ned i förhållande till priserna på kontinenten. Till spotpriset läggs skatter och avgifter.

Gammal kärnkraft

-Vad som händer efter 2020 beror mycket på vilka beslut som fattas till exempel när det gäller den svenska kärnkraften, säger Christian Holtz, analytiker på Telge Kraft.

Merparten av de svenska kärnkraftverken faller för åldersstrecket och vi vet i dag inte om de kommer att ersättas av nya eller inte.

-Oskarshamns reaktor 1 står stilla i dag och det finns till och med de som tror att den redan nu levererat sin sista megawattimme, säger Holtz.

Samtidigt visar en analys som elhandelsföretaget Bixia gjort att prisskillnaderna mellan de olika elområdena i Sverige inte blivit så stora som befarat.

Mindre skillnader

En elkund i Malmö har fått betala 2,6 öre mer per kilowattimme för sin el jämfört med snittpriset i Norden under perioden november 2011 till och med maj i år. En Stockholmskund har fått betala 0,7 öre mer medan elkunderna i norra delen av landet betalat mindre än snittet.

-Skillnaderna är mindre än vad analytiker och marknaden hade väntat, säger Anders Engkvist, analyschef på Bixia.

Väntat var prisskillnader på 4-6 öre mer per kilowattimme i elområde Malmö jämfört med resten av landet.

Det elpris som en genomsnittlig privatkund i Sverige betalar består till 40 procent av elhandelskostnaden och till 20 procent av kostnader för elöverföring (elnäten). Resterande 40 procent består av skatter och avgifter.

SE 1, elområde Luleå, omfattar Sverige norr om Skellefteälven. SE 2, elområde Sundsvall, sträcker sig från Skellefteälven till Dalälven. SE 3, elområde Stockholm, består av Sverige från Dalälven till en linje mellan Oskarshamn och Varberg. SE 4, elområde Malmö, är övriga Sverige.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer