Annika Falkengren lämnar SEB efter nära 30 år. Foto: TT

Lämnar över när bankerna hotas

Publicerad
Analys ·

När Annika Falkengren lämnar VD-rummet på SEB till sommaren är det Europas mest seglivade bankchef som gör sorti. Ingen annan nu verksam storbankschef har suttit lika länge på sin post. Banken har under hennes tid gått igenom en global finanskris och en egenförvållad kreditkrasch i Baltikum, fått statlig hjälp för att överleva men ändå dragit ihop 170 miljarder kronor i rörelsevinster.

Kristina Lagerström

Ekonomikommentator

Annika Falkengren tog över VD-posten för en av Sveriges viktigaste banker i ett mycket välmående banksverige. Räntorna var låga, konjunkturen på väg upp och humöret på topp bland bankdirektörer i såväl Sverige som internationellt.

Det kliade i utlåningsfingrarna. Den förödande svenska bankkrisen i början av 90-talet då SE-Bankens aktie inte var mer värd än en varmkorv och staten hotade ta över banken, tycktes helt ha fallit i glömska. SEB drog över Östersjön till Baltikum och gjorde samma sak som i Sverige på 90-talet: lånade ut pengar hej vilt framförallt till fastigheter.

Borg i fejd med bankerna

När den globala finanskrisen var ett faktum blev SEB:s – och ännu mer Swedbanks – kreditfest i Baltikum en huvudvärk för såväl aktieägare som dåvarande finansminister Anders Borg (M)

Den ledde till infekterat bråk offentligt bråk mellan Anders Borg och bankdirektörerna där Anders Borg anklagade bankerna för att skapa ”spekulationsekonomi” och krävde bonusstopp för bankledningarna för att ge statligt stöd genom krisen. Annika Falkengren i sin tur anklagade Anders Borg – som bland annat i sitt tidigare liv jobbat just på SEB – för att inte veta vad en bank egentligen gör.

Men banken och Annika Falkengren klarade sig båda genom krisen.

Sedan nyemissionen, då aktieägarna tvingades stoppa in nya pengar i samband med finanskrisen, har värdestegring och utdelningar sammanlagt gett aktieägarna en avkastning på hisnande 623 procent. 

Räknar man från tillrädet i november 2005 är totalavkastningen 73 procent. 

Mer siffror: Bankens avkastning på eget kapital har varit i genomsnitt 12-13 procent under Annika Falkengrens VD-tid. En avkastning som kunderna bara kunnat drömma om i många fall. Den som har satt in pengarna på bankkonto har inte fått några 12-13 procents avkastning utan – ingen alls under lång tid.

Kritiserad löneökning

Själv har Annika Falkengren tjänat långt över 100 miljoner under VD-tiden, hon har aktier för nästan 40 miljoner och ännu fler aktier i bankens bonusprogram, enligt senaste årsredovisningen. Och hon har också hamnat i blåsväder för sin lön. Bland annat när det stod klart att hon förhandlat till sig höjd fastlön efter Anders Borgs bonusstopp. Den löneökningen drogs tillbaka efter kritiken.

Det kan tyckas som om Annika Falkengrens VD-tid har sammanfallit med bankvärldens mest omvälvande år i modern tid – bankernas hela existens var ju hotad i samband med den globala finanskrisen. 

Men sanningen är att Annika Falkengren lämnar över till sin efterträdare i en tid då bankernas existens kanske är ännu mer hotad: digitaliseringen av banktjänster, som först verkade så bra för bankerna därför att de slipper kostnader för att kunderna springer på kontoren i tid och otid, har nu gått så långt att kunderna inte behöver bankerna, och inte vill betala bankerna, för det som bankerna traditionellt har tjänat så mycket pengar på: aktiehandel till exempel. Och rådgivning, ett av bankernas viktigaste verktyg för att dra in kunder till sparprodukter med avgifter som ger bankerna vinster, är också delvis på väg att bli ett robotjobb.

Lämnar över till ”Amelia”

Annika Falkengrens skriver i sin senaste delårsrapport att banken nu testar att låta den interna IT-supporten skötas av en artificiell intelligens som heter Amelia. 

Skräckscenariot för hela bankbranschen, och hotet mot affärsmodeller och intäktsmiljarder, är att ”Amelia” så småningom tar över rubbet. 

Annika Falkengren kan ha ha valt tid för sin avgång med omsorg alltså.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.