Vi lånar allt mer till vårt boende men amorterar också allt mer. Foto: TT

Vi lånar allt mer – men amorterar också mer

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas amorteringar på bolånen har ökat kraftigt de senaste åren. Men vi lånar också allt mer i förhållande till våra inkomster, visar Finansinspektionens bolåneundersökning som presenteras i dag.

Vi lånar allt mer till vårt boende, främst för att bostadspriserna har stigit snabbare än hushållens inkomster, enligt Finansinspektionen (FI). Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att bostadsrättspriserna fortsätter att stiga. I mars steg bostadsrättspriserna med en procent och priserna på villor med två procent.

I genomsnitt har skuldkvoten för hushåll med nya bolån ökat från 387 till 405 procent mellan 2014 och 2015. Men samtidigt betalar vi också tillbaka i större utsträckning. Andelen nya bolånetagare som amorterade 2011 uppgick till 44 procent, jämfört med 2015  då 67 procent amorterade på sina lån, enligt FI:s undersökning.

Amorterar för lite

Men ändå räcker det inte utan vi måste amortera ännu mer, menar FI. I dag amorterar ungefär hälften av alla som har bostadslån. De unga bör amortera 1.000 kronor mer i månaden och de äldre 1.500 kronor mer i månaden, anser FI. I juni träder Finansinspektionens nya amorteringskrav på bolån i kraft.

– Hushållen amorterar lite för lite än vad vi tycker behövs, därför är det bra att amorteringskravet kommer på plats, säger FI:s chefsekonom Henrik Braconier under en pressträff.

Trots att hushållen lånar allt mer i förhållande till sina inkomster bedöms de ändå överlag ha tillräckliga marginaler för att klara betalningarna, enligt FI. Det är få som skulle få svårt att betala tillbaka sina lån om räntorna stiger eller deras inkomster minskar.

– Andelen hushåll med små marginaler har dessutom minskat de senaste åren, säger FI:s analytiker Johan Berg på pressträffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.