Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är vardagsprylarna som ökat i pris – SVT:s reporter förklarar

Varorna som blivit billigare – trots höga inflationen

Uppdaterad
Publicerad

Dyrare och dyrare. Så känns det allt som oftast när du handlar i inflationstider. Men det finns faktiskt några varor som har blivit billigare, eller åtminstone inte dyrare.

Vissa varor kan stå still under en längre tid – medan prischocken kan dröja till nästa år för andra.

– I vissa fall handlar det om att man inte hunnit höja priserna än, säger inflationsexperten Erik Glans.

Inflation betyder att priserna går upp, vilket gör att våra pengar räcker till mindre. Men alla varor ökar inte lika mycket i pris. Erik Glans, doktor i nationalekonomi och ansvarig för Konjunkturinstitutets inflationsprognoser, förklarar vad som ligger bakom skillnaderna:

– Det är olika drivkrafter som påverkar priserna. Nu är det framförallt de produkter som påverkas av energi- och råvarupriser som stiger mest i pris. Andra varor påverkas inte lika mycket av det.

Ett exempel är läkemedel, som minskat något i pris trots inflationen, enligt Statistiska centralbyråns statistik. Det kan delvis bero på att många läkemedel blir billigare när patenten går ut, enligt Erik Glans. Nya läkemedel är i stället mycket dyra – men den kostnaden står i regel regionerna för.

Alkohol och tobak har också påverkats relativt lite hittills, men priserna kan komma att stiga. Systembolaget justerar priserna mer sällan, framhåller Gland. Därtill har regeringen aviserat skattehöjningar på alkohol och tobak de närmsta åren.

Böter och badhus står still

Även priser som sätts av den offentliga sektorn har i regel stått stilla de senaste månaderna. Det kan till exempel handla om kostnaden för att bada på ett kommunalt badhus, ett besök hos tandläkaren eller priserna i kollektivtrafiken.

Detsamma gäller exempelvis för parkeringsböter och andra avgifter som politikerna bestämmer över.

Men även de avgifterna lär anpassas efter inflationen, enligt Konjunkturinstitutets prognoser.

– Förr eller senare kommer det komma prishöjningar på det mesta vi köper från det offentliga, säger Erik Glans.

Andra kommer att förbli mer stillastående. Ett exempel är förskoleavgifter. Den baseras på föräldrarnas inkomstnivå – som ju inte per automatik följer med inflationen.

Grönsaker går upp och ned

Du kanske har sett purjolök, blomkål eller slanggurka till reapris i mataffären. Men grönsakspriser varierar kraftigt från år till år även i vanliga fall, bland annat beroende på hur skörden slår och vilka grödor jordbrukarna satsat på.

– Det kommer alltid att finnas tillfällen då en del grönsaker sjunker i pris, trots att grönsaker och mat överlag är i en stigande trend, säger Erik Glans.

Varor som minskat i pris

Prisförändring maj 2021–maj 2022:

Läkemedel -0,49 procent

Spelkonsoler -13,12 procent

Kosmetika -6,91 procent

Purjolök -56,96 procent

Brännvin +0,45 procent

Det finns flera sätt att räkna på inflationen. Man kan till exempel räkna med eller utan boräntor – eller räkna bort enerigipriser och färskvaror.

Det finns flera anledningar till att man räknar på olika sätt – det kan till exempel påverka hur man utvärderar effekter av penningpolitiken – eller så vill man kunna jämföra bättre med andra EU-länder.

Statistiska centralbyrån mäter prisutvecklingen genom att jämföra priset på en vara över tid i ett index.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.