Foto: TT

Lufthansastrejk stoppar svenska flyg

Uppdaterad
Publicerad

Lufthansa har ställt in hundratals planerade flygningar under onsdagen då flygbolagets piloter inleder en dygnslång strejk. Till och från Landvetter är alla dagens flyg inställda, till och från Arlanda går bara ett av tio flyg.

Strejken är den senaste i raden av störningar i Lufthansas verksamhet till följd av en långvarig lönetvist. Facket säger att de planerar att förlänga strejken ytterligare ett dygn.

Strejken är den fjortonde som slår mot flygbolaget i förhandlingar med det tyska pilotfacket Vereinigung Cockpit (VC). 876 flygningar ställs in, vilket berör ungefär 100 000 passagerare.

Den planerade strejken löper från midnatt och påverkar kort- och långdistansflygningar som avgår från tyska flygplatser. Facket säger i ett uttalande att de planerar att förlänga strejken till 22.59 på torsdag.

Lufthansa försökte att förhindra den in i det sista men fick avslag av en domare i Hesse statliga arbetsdomstol.

Flygbolaget har sammanlagt ett 20-tal avgångar från Arlanda och Landvetter på onsdagen, men det är oklart hur många svenska resenärer som berörs av konflikten. Flygplatsoperatören Swedavia uppmanar passagerarna att kontakta sin resebyrå eller Lufthansa direkt.

Konflikten rör bland annat lönesättning och kontraktsfrågor. Lufthansas ledning har erbjudit 2,5 procents löneförhöjning, medan facket kräver 3,7 procent under en femårsperiod. Förhandlingarna bröt samman tidigare denna månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.