Alex Schneiter och Ian Lundin på Lundin Petroleums bolagsstämma 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Toppchefer i Lundin Petroleum misstänks för brott

Uppdaterad
Publicerad

Oljebolaget Lundin Petroleums ordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter har delgivits misstanke om anstiftan till övergrepp i rättssak, rapporterar Dagens Nyheter.

De två utreds sedan flera år för medhjälp till folkrättsbrott i dåvarande Sudan, nuvarande Sydsudan, där bolaget hade verksamhet mellan 1997 och 2003. Nu utreds även misstänkta trakasserier mot vittnen i den utredningen.

– Det handlar om att personer som uppger sig ha blivit utsatta för övergrepp i samband med oljeborrningar, och som berättat om det, beskriver att de blir tillsagda med våld eller med hot om våld om att vara tysta om det, säger Thomas Ahlstrand, vice åklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg, till DN om de nya misstankarna.

Lundin Petroleums presschef Robert Eriksson skriver i ett mejl till tidningen att företaget anser att anklagelserna är helt ogrundade och att inga konkreta anklagelser har framförts mot de två cheferna.

”Vi utgår nu från att åklagaren också tar ställning till den information vi redan har överlämnat till honom i det här ärendet och även undersöker de hot som har riktats mot vittnen och källor på vår sida”, skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer