Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer egentligen med inflationen när bankerna lättar på trycket inför julhandeln? Det reder SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén ut här. Foto: TT

Lyckobeskeden: Inflationen avtar och bolåneräntan sänks

Uppdaterad
Publicerad

Är det nu det vänder? Ska man tro privatbankerna och Riksbanken avtar nämligen inflationstrycket – och flera banker väljer att sänka sina boräntor.

Per Jansson, vice riksbankschef ser allt mer positivt på inflationsläget. I ett tal i Malmö kommenterade han de senaste inflationssiffrorna:

”Min syn på läget har förändrats en hel del. Jag har blivit allt mer övertygad om att inflationstrycket nu verkligen avtar”, sade Per Jansson enligt ett pressmeddelande.

Samtidigt meddelar flera banker att de sänker sina bolåneräntor. På fredagen har Danske Bank, SBAB och pensionsbolaget Skandia sänkt sina räntor.

Men vad händer egentligen med inflationen och konsumtionen när bankerna lättar på trycket inför julhandeln? Det reder SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén ut i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.