Foto: Mikaela Landeström/TT

Riksbanken: Inflationstrycket avtar

Uppdaterad
Publicerad

Det ser lite ljusare ut i ekonomin, anser vice riksbankschef Per Jansson, som uttalade sig positivt om inflationsläget när han besökte Malmö på fredagen.

”Jag har blivit allt mer övertygad om att inflationstrycket nu verkligen avtar”, sa han i ett tal.

Per Jansson, vice riksbankschef talade om Riksbankens senaste räntebeslut och kommenterade de senaste inflationssiffrorna när han besökte Malmö på fredagen.

”Min syn på läget har förändrats en hel del. Jag har blivit allt mer övertygad om att inflationstrycket nu verkligen avtar”, sa Jansson enligt ett pressmeddelande från Riksbanken.

”Man ska vara försiktig med att dra långtgående slutsatser från enskilda månadsutfall. Men det går inte att komma ifrån att det senaste inflationsutfallet för oktober innehåller ett stort antal förändringar i prisbilden som tydligt säger att inflationstrycket nu avtar”, fortsatte han.

Den senaste tidens kronförstärkning är enligt Per Jansson en positiv faktor, som minskar risken för en svårhantering inflationsutveckling.

”Även om man ska vara försiktig med att anta att den positiva kronutvecklingen bara ska fortsätta, skapar detta ändå för stunden ett visst andrum.”

Vid det senaste räntebeskedet den 23 november valde Riksbanken att lämna styrräntan oförändrad på 4 procent. Det var första gången sedan februari som Sveriges centralbank inte höjde räntan. Samtidigt varnade man för att framtida höjningar inte är att utesluta.

– Vi behöver ha en fortsatt stram penningpolitik, sa Riksbankschefen Erik Thedéen då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.