Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lita inte på vad riksbanken säger”, säger Alexander Norén. Hör SVT:s ekonomikommentator om vad som talar mot en höjning. Foto: SVT

Inflationen lägre än väntat i oktober: ”Goda nyheter”

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen enligt KPIF i oktober 2023 stiger till 4,2 procent, det visar nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

I september var inflationstakten fyra procent. Enligt SCB beror ökningen från september till oktober främst på höjda räntor och en mindre höjning av elpriset. Det har även skett en prisökning på rekreation och kultur. Prisökningen motverkades dock av lägre priser på drivmedel.

Analytiker väntade sig högre siffror

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén menar att månadens ökning med 0,2 procentenheter kan ses som en bra nyhet. Siffran jämförs med samma period förra året och då sänktes energipriserna tillfälligt, vilket påverkade inflationstakten.

– Alla prognoser har pekat på att inflationssiffrorna skulle varit lite högre i oktober än vad de nu kom in som. De här inflationsnivåerna ligger mer i Riksbankens prognos från i september, säger han i Morgonstudion.

Så påverkar inflationen nästa räntebesked

Månadens inflationssiffror är de sista som presenteras innan Riksbanken ger sitt räntebesked. Under 18 månader har det skett nio höjningar av räntan. Enligt Alexander Norén öppnar det upp för att det inte blir någon mer räntehöjning.

– Det som också talar för det är att andra tunga riksbanker, som Federal Reserve i USA och europiska centralbanken i Euro-området har sagt att ”nu slutar vi med räntehöjningar”.

Han menar att de andra riksbankernas besked kan göra att trycket minskar på Riksbanken att höja räntan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidslinje: Så har inflationen sett ut i Sverige Foto: Karin Fallenius/Sara Cosar/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.