Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på fyra procent men varnar samtidigt för att höjningar kan bli aktuella framöver. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Uppdaterad
Publicerad

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4 procent. Det är första gången sedan februari 2022 som räntan inte höjs.

– Vi behöver ha en fortsatt stram penningpolitik, säger Riksbankens chef Erik Thedéen.

Året av stigande ränta ser ut att mattas av när Riksbanken har valt att inte höja räntan. Riksbanken har tidigare höjt räntan åtta gånger i rad från 0 procent i början av maj förra året.

– Draken som kallas inflation har börjat krympa men den är fortfarande alldeles för hög enligt Riksbanken. Men den växer inte längre så man behöver inte strypa ekonomin lika kraftfullt som tidigare, säger SVT:s ekonomireporter Knut Kainz Rognerud.

Under torsdagen presenterades Riksbankens nya räntebesked och som förutspått så sänks inte räntan.

– Inflationstrycket har dämpats men för att den ska fortsätta sjuka och vara låg och stabil så behöver vi fortsatt ha en stram penningpolitik, säger Riksbankens chef Erik Thedéen.

Räntan kan höjas framöver

Det finns en risk att Riksbanken höjer räntan framöver om inflationsutsikterna försämras, enligt Riksbankens prognos.

– Vår bedömning är att det finns riskfaktorer som skulle kunna pressa upp inflationen igen vilket kan göra att vi kan komma att behöva höja räntan framöver, säger Thedéen.

Det var väntat att Riksbanken presenterar dagens besked med ett varningens finger, enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– Mycket handlar om psykologi i kommunikationen, säger Norén.

Enligt Riksbanken kommer räntan vara fortsatt på 4 procent ett tag framöver och de säger att man inte ska förvänta sig att den kommer sänkas det närmsta året, menar Norén.

– Men de bästa gissningarna på marknaden tror att de kommer sänka tidigare än så.

Tidigare räntebesked

I september höjdes styrräntan med 0,25 procentenheter till 4 procent. Vilket blev den högsta nivån sedan 2008. Prognosen indikerade då att räntan kunde komma att höjas ytterligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.