Europeiska Centralbanken, ECB, spås ta täten i en rad räntesänkningar under 2024. Foto: RONALD WITTEK

Chocksänkning av styrräntan väntas 2024

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 enligt prissättningen på räntemarknaden. Europeiska centralbanken (ECB) väntas ta täten och sänka först och mest – men Riksbanken antas följa efter i rask takt.

Trycket nedåt på räntemarknaden har tagit fart rejält i veckan.

-Det är helt otroligt – de här ränterörelserna som har varit de senaste dagarna. Det går så fort, säger Amanda Sundström, räntestrateg på storbanken SEB.

ECB:s styrränta väntas sänkas med 1,50 procentenheter under nästa år. Sannolikheten för att detta ska ske är just nu 100 procent om man ska tro på positionerna som handlarna på räntemarknaden intar.

Tror att inflationen kollapsar

Riksbanken väntas – bland annat tillsammans med USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) – ta rygg på ECB och göra minst fem räntesänkningar på 0,25 procentenheter styck, enligt marknadens prissättning.

Det officiella beskedet från centralbankerna än så länge är dock att det kommer vara höga och åtstramade räntor länge till, för att få ned den ovanligt höga inflationen.

– Marknaden har en annan bild av hur inflationen kommer att utvecklas. Man har tagit väldigt mycket intryck från den senaste tidens statistik, säger Sundström.

– Jag har svårt att tolka det här som något annat än att marknaden verkar tro att inflationen kollapsar i eurozonen 2024 och att utsikterna blir så dystra att att ECB kommer att vilja sänka så här snabbt, tillägger hon.

Prisar in tvärnit

Enligt Sundström är det svårt att få ihop detta scenario med den ekonomiska mjuklandning som centralbankscheferna, som Erik Thedéen, velat åstadkomma.

– Nu börjar marknaden – när de räknar med sänkningar på 1,50 procentenheter på ett år – prisa in en tvärnit, säger hon.

För högt belånade hushåll och företag, som fått svårt att hantera räntekostnaderna i inflations- och räntechocken, är utvecklingen välkommen. Skulle boräntorna hänga med ned 1,25 procentenheter under nästa år skulle räntekostnaden för ett bolån på tre miljoner minska med över 3 125 kronor per månad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anders Wiklund/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.