Foto: Fredrik Sandberg/TT

Riksrevisionen: Riksbankens experiment dyrt och dåligt

Uppdaterad
Publicerad

Dålig effekt på inflationen. Dessutom blev det väldigt dyrt. Riksbankens gigantiska köp av statsobligationer och andra räntepapper får kritik av Riksrevisionen.

”Vi kan inte se att det finns stöd för att köpen påverkat inflationen på ett påtagligt sätt”, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Åtgärden var oprövad och kunskapsläget var dåligt, enligt Riksrevisionen.

”Riksbanken underskattade riskerna, och köpen kommer att leda till mycket stora förluster”, skriver Riksrevisionen i en ny granskningsrapport.

Under åren 2015–2022 köpte Riksbanken värdepapper till betydande belopp för att sätta fart på inflationen som då var ovanligt låg. Vid utgången av 2021 uppgick innehavet till 975 miljarder kronor.

Riksbankens egna bedömning är att banken nu behöver ett tillskott på 80 miljarder kronor av staten för att täcka förlusterna.

På en punkt får Riksbanken däremot godkänt:

”Granskningen visar också att de värdepappersköp som gjordes i början av pandemin bidrog till att minska oron i ekonomin och stabilisera de finansiella marknaderna”, skriver Riksrevisionen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.