Lyft på bred front för SEB-banken

Uppdaterad
Publicerad

Bankkoncernen SEB redovisar ett vinstlyft för årets andra kvartal. Vd Johan Torgeby ser en ökad aktivitetsnivå inom alla kundsegment.

”Bland storföretagskunderna ökade behovet av rådgivnings- och företagsförvärvstjänster liksom efterfrågan på traditionella banklån”, skriver han i en kommentar.

”De finansiella institutionerna var också mer aktiva. Mindre och medelstora företag i Sverige efterfrågade lån i högre utsträckning och bolåneportföljen växte med cirka 3 procent jämfört med förra året”, fortsätter han.

SEB redovisar en rörelsevinst på 10 674 miljoner kronor för andra kvartalet i år. Det kan jämföras med vinsten på 5 661 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Starkare än väntat

Resultatet var starkare än väntat. Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 10 123 miljoner kronor.

Rensat för jämförelsestörande poster steg vinsten till 6 167 miljoner kronor från 5 661 miljoner.

Räntenettot steg till 5 500 miljoner kronor, från 4 913 miljoner kronor. Provisionsnettot ökade till 4 814 miljoner kronor, från 4 671 miljoner kronor.

Totalt uppgick intäkterna till 11 903 miljoner kronor, jämfört med 11 386 miljoner kronor motsvarande period året före.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.