Hus på exklusiva adresser i Dubai och Schweiz samt en aldrig spelad vinylskiva med artisten Prince. Männen bakom skattesvindeln hade en hel del pengar att spendera. Foto: TT akriv

Lyxhus, helikopterfärder och Prince-vinyl i nyskick

Publicerad

Personerna bakom det avancerade upplägget som kostat skattebetalarna i Europa tiotals miljarder kronor blev förmögna på sin verksamhet. Cum-ex-granskningen visar vart en del av pengarna tog vägen.

Zuoz, Kilchberg och Küsnacht i Schweiz. Emaar Boulevard i Dubai och Rue des Dahlias i Luxemburg. 

Listan över adresserna till de elva misstänka i den skattebrottshärva som åklagarmyndigheten i Köln utreder ser mest ut som en glansig mäklarbilaga över världens mest exklusiva fastigheter i tidningen Financial Times. 

Minst 70 miljarder skattekronor har försvunnit runt om i Europa. Sannolikt handlar det om betydligt mer. Bland dem som tjänade mest på uppläggen fanns bankerna, skatterådgivarna, advokaterna och mäklarna. 

Glänser med kändisar

Två av huvudpersonerna i skattehärvan som nu utreds i Tyskland är aktiemäklare bosatta i Dubai. Den enda av dem som också bedriver en så kallade hedgefond har de senaste åren regelbundet synts i kändismagasin.

Han har bjudit på konserter med bland annat Prince, Lenny Kravitz och Gary Barlow. Och han berättar gärna att han umgås med rapparen Snoop Dogg. Mäklaren driver en stiftelse för autism när han inte jobbar med aktier. 

I en intervju med en finanstidskrift som publiceras i Förenade Arabemiraten för ett år sedan berättar mäklaren öppenhjärtigt om vad han använder alla sina pengar till. 

Han säger att den investering han ångrar mest är hans köp av en yacht för drygt tolv miljoner kronor. Mäklaren berättar att han inte gillar att köpa dyra kläder, men han spenderar gärna en ”förmögenhet” på middagar. 

Helikoptertur med barnen 

– På en fredagseftermiddag händer det att jag tar med barnen på en 1 000-dollars helikoptertur över Dubai, säger mäklaren iförd en vit, väl struken uppknäppt skjorta. 

Han säger att hans bästa köp är en outgiven vinylskiva med Prince som han köpte för närmare 150 000 kronor på auktion kort tid efter att artisten dog.

– Jag tror att det är det enda exemplaret i världen och jag kommer aldrig sälja det. Jag är faktiskt för nervös för att till och med spela den. Jag har inte ens öppnat konvolutet än. Om det blir översvämning är den det första jag tar med mig, säger han. 

Mest pengar läggar han på det han tycker är säkra investeringar. 

– Jag har över 50 fastigheter. Många av dem i centrala London, men också i Dubai, Hong Kong och Japan. Jag vill köpa sådant som jag kan titta på och sedan hyra ut direkt, säger mäklaren vars hedgefond numera avvecklats i samband med åklagarutredningen.

Han själv hälsar via sin advokat att misstankarna är ogrundade och att han inte har genomfört några olagliga affärer. 

Den andre Dubaimäklaren som även jobbat i London med en fond som hade som mest runt 50 miljarder kronor. Fonden var specialiserad på olika skatteupplägg.

Hyra på halv miljon

Han har nyligen förekommit i en juridisk härva kring en av Manhattans dyraste våningar. Tidningen New York Times har granskat fastighetsaffärer där komplicerade upplägg används för att dölja ägarna bakom exklusiva fastigheter i staden.

Våningen som köptes 2012 för runt 200 miljoner kronor har utsikt över Central Park. Enligt tidningen är den riktiga ägaren Dubaimäklaren. I härvan har advokater hävdat att han hyrt ut den till sin kusin för cirka en halv miljon kronor i månaden. Även han meddelar via sin advokat att anklagelserna mot honom är ogrundade. 

För en av de misstänkta skatterådgivarna är sportbilsmärket Porsche ett av de stora intressena. I dag bor han i Schweiz. 

Inget vet i dag hur mycket pengar totalt som hamnat i vems fickor. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bankerna & skatteplundringen

Mer i ämnet