Moderaternas partiledaren Ulf Kristersson Foto: Janerik Henriksson / TT

M: Förbered en exitstrategi för att återstarta ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill satsa 100 miljarder kronor i månaden under coronakrisens akuta fas – och förbereda en exitstrategi för att återstarta ekonomin. Det är några av satsningarna som partiet efterlyser i sin skuggbudget.

Sverige är rustat för att klara den ekonomiska krisen i coronapandemins spår – om den politiska viljan finns. Det skriver Moderatledaren Ulf Kristersson och partiets ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson på DN Debatt.

De kallar regeringens och stödpartiernas strategi i krisen för otillräcklig och menar att det behövs en kursändring för den ekonomiska strategin.

Slopade arbetsgivaravgifter

I budgetalternativet lägger partiet allt fokus på att bekämpa coronapandemin och att rädda jobb och företag – bland annat genom slopade arbetsgivaravgifter, korttidspermittering på heltid och ett kraftfullt stöd som täcker de krisande företagens fasta kostnader. Detta till en kostnad av 100 miljarder kronor per månad under krisens akuta fas.

Svensk exitstrategi

Dessutom vill partiet se en svensk exitstrategi. Kristersson och Svantesson understryker att det inte går att sätta ett exakt datum då den akuta fasen är över, men menar att Sverige måste börja staka ut kursen för att återstarta ekonomin när smittspridningen är kontrollerad.

För att nå en sådan punkt vill de bland annat att Sverige genomför provtagning i mycket större skala än i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.