Trots att priserna alltså fallit är det långt ifrån billigt att köpa bostadsrätt i Stockholm. Foto: TT

Nya mäklarsiffror: Priserna på bostadsrätter har vänt ned

Uppdaterad
Publicerad

Många i Stockholmsområdet har haft det på känn och nu kommer bekräftelsen i siffror: Priserna på bostadsrätter har vänt nedåt, och det gäller hela landet.

I Stockholms innerstad sjönk kvadratmeterpriset med 3 procent i oktober jämfört med september i år. I Stockholms stad som helhet föll de med 4 procent. Det visar helt färsk statistik som bostadssajten Booli tagit fram tillsammans med mäklarfirman Bjurfors och som SVT Nyheter tagit del av.

– Vi ser nu spåren av den ökade osäkerheten som varit under hösten med vikande priser i Stockholm, men också i övriga landet. Vissa objekt i bra lägen går fortsatt väldigt bra medan andra i sämre lägen är svårare att sälja, säger Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Stockholm.

Årets uppgång utraderad

Men trots att priserna alltså fallit är det långt ifrån billigt att köpa bostadsrätt i Stockholm. I innerstaden låg snittpriset på 88.400 kronor per kvadratmeter, vilket ändå är det lägsta på ett år. I övriga Stockholm kostade en kvadratmeter i snitt 73.400 kronor i oktober, vilket är lägre än i september men ändå något mer än motsvarande period förra året.

Sammanställningen visar också att priserna på bostadrätter faller på de flesta håll. I landet som helhet föll de med sex procent i oktober. Därmed är de senaste månadernas uppgång utraderad och priserna tillbaka där de låg för ett år sedan på 42.400 kronor per kvadratmeter.

”Sälj först – köp sen”

Enligt Fredrik Kullman verkar många säljare som inte får sina bostadsrätter sålda nu dra tillbaka dem från marknaden för att försöka igen nästa år i hopp om att priserna gått upp igen. Det kan vara en riskabel strategi, menar han.

– Nästa år kommer vi nämligen få se ett fortsatt stort utbud med många nyproducerade bostäder som kommer ut på marknaden. För dem som ska byta till en ny bostad i dessa tider när priserna är på väg ned är det klokt att sälja först och köpa sen.

Slutpriser

Mäklare, som exempelvis Bjurfors, tjänar pengar på människors bostadsaffärer och är helt beroende av att det händer något på marknaden. Dessutom är deras statistik inte heller komplett – den baseras på slutpriset på alla budgivningar som publiceras öppet, dessa utgör mindre än hälften av alla bostadsrätter som annonseras ut.

Totalt bygger uppgifterna på 900 försäljningar i Stockholms innerstad och 1.648 i övriga Stockholms stad. Siffrorna över landet baseras på 6.191 affärer.

Kvadratmeterpris bostadsrätter, prisutveckling från september

  • Sverige som helhet:    44.900 kr,  -6%
  • Stockholms kommun: 72.500 kr, -4 %
  • Stockholms innerstad: 88.400 kr, -3 %
  • Göteborg:                   50.100 kr, -1 %
  • Malmö:                        27.600 kr, -3%

källa: Bjurfors, Booli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.