Mathias Andersson är programledare på konsumentprogrammet Plus. Foto: Foto: Carl-Johan Söder/SVT

”Att ta ett sms-lån är att bli lurad”

Uppdaterad
Publicerad
Kronofogden har hittills i år fått in fler anmälningar om obetalda sms-lån än någonsin tidigare. Mathias Andersson från SVT:s Plus tycker att lånen är idiotiska.

Mathias Andersson, ekonom och känd från SVT:s konsumentprogram Plus, ger sina tips och råd kring snabblån.

Vad har du för råd till en person som funderar på att ta ett sms-lån?

–Man ska inte ta några sms-lån alls. Räknar man på den effektiva räntan är den ofta på flera hundra procent. Alltså: man betalar en väldigt hög avgift för de pengar man får. Det är helt idiotiskt.

Vad ska man göra om man tagit ett snabblån som man inte klarar av att betala?

–Då ska man försöka prata med några anhöriga och berätta läget. Ofta är det inte så stora belopp det handlar om. Det värsta man kan göra är att ta ett till sms-lån för att täcka upp det första.

Mathias Andersson säger att det är lätt att hamna i en ond spiral när man försöker täcka upp obetalda lån med nya lån. 

–Man måste helt enkelt våga be om hjälp. Det är inte fult och det är många som har hamnat i den situationen.

Om låntagaren inte klarar av att betala lånen hamnar ärendet hos Kronofogden. I slutet på augusti kom rapporten att Kronofogden under första halvåret i år fått in 70 procent fler ärenden om obetalda sms-lån än samma period förra året.

Vad är ditt råd till personer som hamnat hos Kronofogden?

Man måste göra rätt för sig och försöka betala så klart. Man måste ta ansvar för det man gjort. Sedan får man en anmärkning som ligger kvar i tre år. Jag tycker att det är helt vansinnigt att få det när man ändå blir lurad. För det tycker jag att man blir när man tar ett sms-lån.

Steget efter Kronofogden stavas ofta skuldsanering. Men Mathias Andersson säger att det är ovanligt att det går så långt.

–Det ska gå ganska långt innan man kommer dit. Då ska det vara riktigt, riktigt illa.

Om man vill ta ett kortsiktigt lån, hur går man bäst tillväga då?

–Jag tycker inte att man ska ta några kortsiktiga lån överhuvudtaget. Jag tycker att man ska spara först och handla sedan. Det är en gammal klassisk klyscha, men så enkelt är det faktiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar snabblånen

Mer i ämnet