default_caption

”Man silar mygg och sväljer elefanter”

Uppdaterad
Publicerad

Företag som tar emot bidrag på felaktiga grunder – till exempel inom kritiserade arbetsmarknadsåtgärden Fas 3 – kan i dag inte stoppas med lagen om bidragsbrott.

Nu vill flera allianspartier ändra på detta.

Tanken är att det ska bli lika brottsligt för företag som för privatpersoner att ta emot bidrag på felaktiga grunder.

SVT visade i våras hur Arbetsförmedlingen hittat flera företag inom Fas 3 som tagit emot så kallat anordnarbidrag på felaktiga grunder. Det finns flera exempel där deltagare hunnit sluta men pengarna samtidigt fortsatt ticka ut i flera månader ändå.

”Är en annan ribba”

Men inte i något fall hade myndigheten valt att göra en polisanmälan. Det krävs nämligen att man når upp till misstankenivån för bedrägeri, vilket är betydligt starkare än för bidragsbrott.

–Det är en annan ribba, sa Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör Jan-Olof Dahlgren.

Arbetsförmedlingen har uppmanat regeringen att se över om inte företag också borde omfattas av bidragsbrottslagens sänkta ribba.

–Man silar mygg och sväljer elefanter, säger Vänsterpartiets Wivi-Anne Johansson till SVT.

–Företag kan få 5 000 kronor i månaden för att hålla folk sysselsatta i Fas 3, och om man gör det på felaktiga grunder så händer ingenting.

”Måste se över”

Och nu menar företrädare för Centern och Folkpartiet att ribban måste sänkas också för företag. Det ska vara lika olagligt för ett bolag att ta emot bidrag på felaktiga grunder, som det med bidragsbrottslagen är för privatpersoner.

–Det är lika viktigt, om inte viktigare, att man kan beivra företag som beter sig ohederligt, säger Folkpartiets Ulf Nilsson.

–Det här är en brist som vi måste se över, säger Centerpartiets Solveig Zander till SVT.

Regeringen har lovat en översyn av bidragsbrottslagen, men i dag kan man på Finansdepartementet inte säga när den ska göras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.