Två personer med shoppingkassar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emilia Arvidsson har varit nästintill köpfri sedan tio år tillbaka. Starta videon och hör hennes resa som fri från överflödig konsumtion. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Många unga har shopping som hobby

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var femte tjej mellan 19-29 år ser shopping som en hobby och många unga föredrar ”köp nu, betala senare”-lösningar. Samtidigt fortsätter skuldberget att växa.

En ny undersökning från ICA Banken visar att det är stora skillnader mellan hur killar och tjejer konsumerar. Intressen och hobbys styr vad man handlar och nedsatta priser och rea lockar många till köp.

Rekordhög skuld fortsätter att växa

Ekonomibyrån

Fler tjejer än killar, 22 respektive 14 procent, svarar att de föredrar att handla på kredit. Men samtidigt är killarna mest skuldsatta.

– Deras skuldsättning ökar och beror främst på mobilabonnemang och prylar, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica Banken till Ekonomibyrån.

Svenskarnas totala skuld hos Kronofogden är nu 138 miljarder kronor. Det är en ökning med sex miljarder sedan årsskiftet, visar nya siffror.

Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson hos Kronofogden, menar att det blivit allt vanligare att låna till konsumtion.

– Vi i Sverige är en av världens mest skuldsatta befolkningar. Nu när kostnaderna stiger har många svårt att betala och då ökar risken att skulder hamnar hos oss.

Går att leva gott utan att shoppa

Emilia Arvidsson, författare och journalist, har varit nästintill köpfri sedan 2015. Hon menar att man inte behöver det senaste sminket eller prylen för att leva ett bra liv.

– Kan vi tillsammans skapa andra berättelser om de goda liven tror jag att vi gör de unga en tjänst.

Hör henne berätta om sin resa som köpfri i klippet ovan.

Ur Ekonomibyråns kommande avsnitt ”Köp nu gråt sen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet