Marknaderna skakas av ny covid-variant

Uppdaterad
Publicerad

Den nya virusvarianten omikron som upptäckts i Sydafrika sänder chockvågor över världens finansmarknader. På flertalet börser lyser siffrorna röda på fredagen – däribland i New York där indexen backade kraftigt.

Kursfallen började i Asien där Tokyobörsen till slut stängde på -2,5 procent och Hongkongbörsen på -2,7. Och när handeln på de europeiska aktiemarknaderna kom igång blev rasen också stora.

När börserna i New York stängde heldagstidigt på fredagen var resultaten inget att fira. Dow Jones industriindex föll 2,5 procent, Nasdaqs kompositindex backade 2,2 procent och S&P 500 var ned 2,3 procent. Reserelaterade aktier föll brett, flygbolag som United och American Airlines tappade 9,6 respektive 8,8 procent medan en hotelljätte som Hilton föll 6,3 procent.

I motsatt riktning gick dock bolag som tros gynnas av en ”stanna hemma-trend”. Bland dessa räknas Netflix, upp 1,1 procent och Zoom som steg 5,7 procent. Till de få vinnarna hörde också läkemedelsbolagen och vaccintillverkarna Pfizer och Moderna som lyfte 5,9 respektive 20,6 procent.

Oro för nedstängningar

Enligt SVT:s ekonomikommentator Kristina Lagerström beror de kraftiga reaktionerna på rädsla för att de vaccin som finns i dag inte ska bita på den nya virusvarianten.

– Investerarna vet att om smittspridningen ökar och trycket på vården blir alltför stort så kommer många länder att på nytt stänga sina samhällen. Det slår så klart mycket hårt mot ekonomin och företagens möjligheter att tjäna pengar.

Nervositeten blir inte mindre av att nya nedstängningar och till och med utegångsförbud redan genomförts i bland annat Tyskland, Österrike och Nederländerna. Dessutom har ett flertal länder sagt sig vara beredda att snabbt bomma igen om smittan ökar. En ny okänd virusvariant ökar förstås risken för att det verkligen blir så.

På Stockholmsbörsen har siffrorna lyst röda hela dagen och vid 16-tiden hade storbolagsindex backat med cirka tre procent. Likadant har det sett ut i exempelvis London, Frankfurt och Paris med indexnedgångar på strax över eller under tre procent.

Framför allt är det företag verksamma inom turism- och resebranschen som tappar i värde, men även banker faller tungt liksom handel.

Hög fallhöjd

Ytterligare en faktor bakom dagens kraftiga ras är att börserna just nu är högt värderade och då blir också fallhöjden stor, menar Kristina Lagerström.

– Man måste komma ihåg att börskurserna stigit med närmare 100 procent sedan det stora coronaraset i mars 2020. När värderingen är så pass uppskruvad slår negativa nyheter mycket hårdare.

Även på valutamarknaden är fredagen turbulent och som vanligt när osäkerheten i världen ökar tappar den svenska kronan i värde. Även priserna på olja och gas sjunker, liksom de långa marknadräntorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.