Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Just nu är jag orolig för fler reserestriktioner” säger Katty van Zyl som är boende i Johannesburg. Foto: ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

EU-kommissionen vill ha flygstopp till Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

EU vill ”aktivera nödbromsen” efter att en ny variant av covid-19 upptäckts i Sydafrika. EU-kommissionen föreslår att flygresorna från södra Afrika ska stoppas, vilket Storbritannien redan beslutat att göra. Sydafrika – som haft ett 100-tal bekräftade fall – anser dock att besluten är förhastade.

Storbritannien meddelade på tordagskvällen att flyg från Sydafrika, Namibia, Lesotho, Swaziland (Eswatini), Zimbabwe och Botswana till Storbritannien stoppas från och med lunchtid på fredagen.

Nu uppger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att unionen vill följa efter. Kommissionen föreslår att ”flygresor från regionen södra Afrika stoppas”, skriver hon.

”Skadar ekonomin”

Sydafrikas utrikesminister Naledi Pandor svarade Storbritannien igår i en kommuniké att deras beslut ”verkar förhastat” och att man hoppas att det dras tillbaka.

Sydafrikas turism som precis börjat återhämta sig efter flera hårda nedstängningar och Pandor är orolig för hur beslutet kommer påverkar landets ekonomi.

Sydafrika har bekräftat omkring 100 fall hittills. Den verkar sprida sig snabbast i provinsen Gauteng, men kan även förekomma i landets övriga åtta provinser, befarar forskare.

Har flera mutationer

Den nya varianten, B.1.1.529, har minst tio olika mutationer, vilket kan jämföra med Deltas två och Betas tre.

– Det oroväckande är att när du har så många mutationer, kan det ha betydelse för hur viruset beter sig, säger WHO:s Maria Van Kerkhove enligt nyhetsbyrån AFP.

Världshälsoorganisationen, WHO, har ännu inte beslutat om varianten ska klassas som en variant av intresse eller om den ska hamna på listan över de mest oroväckande varianterna. Dess experter diskuterar den nya varianten vid ett möte i Genève i dag och avråder från förhastade reaktioner.

– I det här läget avråds från införandet av reserestriktioner, säger WHO enligt Reuters.

FHM: ”Inga fall i Sverige”

Enligt Folkhälsomyndigheten finns inga konstaterade fall av den nya virusvarianten i Sverige.  Myndigheten känner inte heller till några fall i något annat europeiskt land, rapporterar TT.

Brittiska medborgare som återvänder från länderna som satts på landets ”röda lista” måste sätta sig i karantän. Det måste även tyska medborgare som återvänder till Tyskland från och med fredag kväll, uppger hälsominister Jens Spahn.

– Denna nya variant oroar oss. Därför agerar vi proaktivt och tidigt, säger Spahn enligt nyhetsbyrån Reuters.

Anders Tegnell tror inte att ett resestopp skulle ha någon större effekt, annat än för länder med direktflyg till de berörda områdena, uppger han för TT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den nya varianten är ett allvarligt bekymmer, menar Joseph Phaahla som är Sydafrikas hälsominister. Foto: Reuters/Sydafrikas hälsodepartement

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer