Juha Järvinen är en av 2000 arbetslösa i Finland som deltagit i experimentet med basinkomst. Foto: SVT/TT

Medborgarlön gav inte önskvärd effekt

Uppdaterad
Publicerad

Det finländska försöket med medborgarlön föll inte ut till belåtenhet, åtminstone inte enligt myndigheternas syfte. Det visar den första studien av experimentet som avslutades vid årsskiftet.

De arbetslösa fick varken mer jobb eller högre lön, vilket var några av förhoppningarna från försöket.

Experimentet med medborgarlön pågick i två år och berörde 2 000 arbetslösa finländare. Oavsett om de sökte jobb eller satt hemma och gjorde ingenting fick de en månatlig summa utbetald av staten.

Basinkomsten har varit skattefri och målet är att uppmuntra arbetslösa till att skaffa jobb, även kortare anställningar.

”Som att bli fri från fängelse”

Juha Järvinen är en av 2000 arbetslösa i Finland som deltagit i experimentet med basinkomst. Intresset från utlandet har varit stort och han har gett otaliga intervjuer.

– Det kändes som att bli fri från fängelse när försöket med basinkomst drog igång. Jag såg verkligen fram emot det, säger han.

Har väckt uppmärksamhet

Det finska försöket kring medborgarlön har väckt mycket uppmärksamhet internationellt, och åsikterna kring en fast minimilön istället för bidrag till arbetslösa har gått isär.

– Det har varit ett stort intresse från hela världen. Forskarteamet har gett över hundra intervjuer, säger Minna Ylikännö, som är forskare på folkpensionsanstalten i Finland.

”Vi behöver mer tid”

En lärdom om experimentet, enligt Minna Ylikännö, är att det krävs tid för att genomföra experiment av det här slaget. Och hon önskar att intresset varit lika stort i Finland som från utlandet.

 -Vi behöver mer tid för att genomföra så stora experiment. Och även engagerade politiker som inte bara bryr sig om att planera det utan vill vara med och utvärdera det och lyssnar på forskarna.  Det hade kunnat vara ett större intresse för experimentet i Finland, säger hon

Fakta om försöket i Finland

Från och med januari 2017 har 2000 arbetslösa finländare fått en basinkomst på 560 euro/månad (ca 5300 kr) istället för arbetslöshetspenning. Det här är första gången Finland testat hur en basinkomst kan komma att fungera i praktiken.

Försöket i Finland har baserats på 2 000 slumpmässigt utvalda, arbetslösa personer som erhållit pengarna, oavsett andra eventuella inkomster eller om de varit arbetssökande under tiden för medborgarlönens utbetalande.

Intresset för medborgarlönen var dock betydligt mindre än forskarna hoppats på, eftersom de velat att försöket baserats på 10 000 personer istället för de 2 000 som nu ansökte.

Finland precis som Sverige, ser just nu över sina socialförsäkringssystem för arbetslösa och de båda länderna försöker förenkla byråkratin kring socialbidrag och arbetslöshetsersättning.

Källa: SVT Uutiset

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.