Microsoft köper svenska Mojang, företaget bakom spelet Minecraft, för drygt 18 miljarder kronor. Foto: TT

Microsoft köper Minecraft

Uppdaterad
Publicerad

Mångmiljardaffären som aviserades i förra veckan är verklighet. Microsoft köper svenska Mojang, företaget bakom spelet Minecraft, för nära 18 miljarder kronor.

Men nu väntar ”århundradets kulturkrock”, enligt experter.

”The deal is real,” skrev Microsoft på sin hemsida. Och Microsoft väntar sig att köpet av Stockholmsbaserade Mojang ska slutföras ”sent under 2014”. Microsoft pekar på att Minecraft är ett av världens populäraste dataspel, och den mest populära appen för både Ios och Android i USA.

Samtidigt lovar Xbox-chefen Phil Spencer att Microsoft ska bevara Minecraft och dess community, och få den att fortsätta växa ”långt in i framtiden”. Men det är svårt att bedöma om den gigantiska prislappen är motiverad.

– Värderingar i IT-världen har nått sådana enorma nivåer att det är extremt svårt i dag att säga huruvida ett företag är värt en viss summa eller inte. Men det är helt givet att Microsoft ser en jättenytta i Minecraft med en massa användningsområden, säger Daniel Goldberg, en av författarna till boken ”Minecraft: block, pixlar och att göra sig en hacka”.

50 miljoner betalar

Goldberg konstaterar att Minecraft var ett extremt lönsamt spel redan från start.

– Det har en användarbas på minst 50 miljoner betalande och lika många icke-betalande kunder som älskar spelet och plattformen passionerat.

Samtidigt säger Goldberg att det är två extremt olika företagskulturer som möts i storaffären. Kort efter att den offentliggjorts fylldes sociala medier av arga Minecraft-spelare som menar att Mojang sålt ut sina ideal, när den lilla indie-utvecklaren nu tas upp i Microsofts miljardkoncern.

Kommer det att betyda framtida kulturkonflikter i bolaget?

– Det är århundradets kulturkrock som väntar, säger Goldberg.

Ingen entreprenör

Mojangs grundare och huvudägare Markus ”Notch” Persson skriver i ett blogginlägg att han gör spel för att det är roligt, inte för att spelen ska bli stora, och att han inte försöker förändra världen.

”Jag vill inte vara en symbol, ansvarig för något jättestort som jag inte förstår, som jag inte vill arbeta med, som fortsätter komma tillbaka till mig. Jag är inte en entreprenör. Jag är inte en vd. Jag är en nördig datorprogrammerare som gillar att ha åsikter på Twitter”, skriver han.

När affären är avslutad planerar han att lämna Mojang och gå tillbaka till att göra Ludum Dares (spelutvecklingstävlingar) och små webbexperiment.

Fakta: Minecraft

  • Minecraft är ett dataspel där spelaren kan utforska och förvandla ett område som består av kubikmeterstora block.
  • I spelet finns också växter, varelser och olika föremål. Spelaren kan bygga bekämpa fiender men framförallt bygga och skapa olika byggnader.
  • Minecraft går att spela i olika varianter och enbart själv eller motspelare.
  • Spelet finns numera inte bara till PC utan även spelkonsoler och telefoner.
  • För företaget Mojang har Minecraft blivit en gigantisk succé. Företaget rapporterades ha intäkter på 2,5 miljarder kronor förra året. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.