Foto: Scanpix

Schweiz parlament sade ja till Jas-köp

Publicerad

Osäkerheten om en Gripen-affär är stor efter ett överraskande bakslag för Schweiziska försvarsministern och förbundspresidenten i parlamentet i dag.

Själva köpet av 22 Jas Gripen-plan gick i genom med 22 röster mot 20, men omröstningen om hur planen ska finansieras nådde inte majoritet. 24 av 46 hade behövts, men det blev bara 23 röster.

Inte förrän det kommer upp i Nationalkammaren i juni vet man med säkerhet.

Schweiz förbundspresident Ueli Maurer var enligt SVT Nyheters reporter på plats, Christoffer Wendick, ”överraskad och tagen” efter beskedet.

– Alla hade räknat med att det här skulle passera igenom eftersom att den här kammaren består av en större andel konservativa än de i den andra kammaren, säger Christoffer Wendick.

”Stor överraskning”

När SVT:s reporter frågade Ueli Maurer om beskedet kom som en chock, svarade han att han inte var chockad, men att beskedet kom som en ”stor, stor överraskning”.

Han sade även att Jas-projektet kommer att vara vilande fram till juni, när Nationalkammaren röstar.

Många parlamentsledamöten ställde kluriga frågor om tekniska specifikationer till försvarsminister Maurer under debatten.

Viktig affär

Affären är viktig för Saab och för den svenska regeringen. Men i Schweiz har köpet ifrågasatts.

Schweiz ska betala nästan 21 miljarder kronor för de nya Gripen-planen, så kallade ”Super-Jas”. Men både bland parlamentsledamöterna och bland allmänheten har tveksamheten varit stor.

– Jag tycker det är meningslöst, pengar till ingen nytta, säger Dusanka Mirkovic som bor i Bern.

Presschefen i det schweiziska parlamentet, Mark Stucki, sade tidigare att dagens debatt skulle bli hård men att det sannolikt skulle bli en majoritet i senaten som röstar för affären.

Ny omröstning i juni

Det schweiziska parlamentet har två kammare, varav den ena alltså röstat i dag. Den består av två senatorer vardera från alla landets kantoner (län).

Sammansättningen i senaten som den ibland kallas är mer konservativ än i den andra kammaren, nationalkammaren. Därför brukar försvarsfrågor som den här röstas igenom lättare.

I juni är det sedan dags för Nationalkammare att rösta:

– Där kommer röstningen bli jämnare, säger Mark Stucki.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Super-Jas

Mer i ämnet