Oklar svensk nota för nya JAS

Publicerad

Schweiz vill satsa 21,5 miljarder på 22 JAS Gripen av ny modell. Samtidigt ska Sverige köpa minst dubbelt så många, till okänt pris.

-Det här är bra för båda länderna, för de båda försvarsmakterna och skattebetalarna, hävdade Ulf Hammarström, generaldirektör på Försvarsexportmyndigheten (FXM) på en pressträff.

Hammarström presenterade detaljer i det ramavtal som myndigheten, på uppdrag av regeringen, förhandlat fram med Schweiz om en gemensam JAS-affär.

Den schweiziske försvarsministern Ueli Maurer bekräftade avtalet på hemmaplan.

Stora motköp

Avtalet bygger på en offert som Sverige och Schweiz fått från Saab i en inledande gemensam upphandling. För Schweiz innebär det ett fast pris för de 22 planen, ett pris som ryms inom de 21,5 miljarder som landet har avsatt i budget för köp av nya plan.

Saab lovar landet motköp till ett lika stort värde. Vad Sverige får betala Saab per plan är inget som FXM vill säga något om, men för Schweiz var fast pris ett villkor.

-Det är Försvarets materielverk som ansvarar för den svenska delen och hur man garanterar det pris som offerten ger, sade Ulf Hammarström.

Försvarsministern Karin Enström (M), vill inte kommentera affären eller vad planen kostar Sverige förrän budgeten för 2013 läggs fram 20 september. Häromdagen sade hon att försvaret, med ett tillskott på några hundra miljoner per år i 30 år, klarar att köpa uppgraderade versioner och hålla Gripen i luften till 2042. Totalkostnaden för det är, sade Enström då, 3 miljarder per år eller 90 miljarder på 30 år.

Press på Saab

Enström vill inte heller säga något om hur många nya plan Sverige vill ha, utan hänvisar till det antal om 40-60 som regeringen talat om.

Leveransdatumet – redan 2018 – är inte optimalt för Sverige, anser Johan Tunberger, försvarsanalytiker och före detta överingenjör vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

-Planen som ska ersättas i Schweiz är urgamla så jag är övertygad om att det är Sverige som har fått vika sig på den punkten. Det kommer att sätta en enorm press på utvecklingsavdelningen på Saab, säger han till TT.

Tunberger tror inte att kalkylerna kommer att hålla.

-Det brukar kosta mer än planerat när man utvecklar flygplan så det kan bli dyrt, och då inte för Schweiz men för Sverige, säger han.

Fakta: Ramavtalet med Schweiz

Visa

Schweiz köper bland annat:

* 22 Gripen E (ensitsiga) som levereras 2018-21.
* Jakt-, attack- och spaningsutrustning.
* Logistikpaket.
* Pilotutbildning.
* Pris: 21,5 miljarder kronor.

Tillfällig lösning:

* Schweiz hyr 8 Gripen C (ensitsiga) och 3 Gripen D (tvåsitsiga) 2016-21.

* Pris: 300 miljoner kronor per år.

Långsiktigt samarbete:

* Gemensamt underhåll, vidmakthållande och vidareutveckling under Gripens livslängd (till 2042). Samarbete mellan respektive försvarsmakt och ländernas industrier.

Källa: Försvarsexportmyndigheten. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Super-Jas

Mer i ämnet