Sedan juli förra året har Ericsson minskat personalstyrkan med nästa 18 000. ”Neddragningarna har gett effekt”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet. Foto: TT/SVT

Mindre förlust än väntat för Ericsson

Uppdaterad
Publicerad

Ericsson förvånar och går med mindre förlust än förväntat. Nu rusar också aktien och stiger med drygt 15 procent.

-Neddragningarna har gett effekt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Rörelseförlusten slutar på 0,3 miljarder kronor medan analytikernas förväntningarna låg på minus 2,4 miljarder kronor. Det kan jämföras med förlust på 11,3 miljarder kronor motsvarande period i fjol.

Omsättningen uppgick till 43,4 miljarder kronor, jämfört med 47,8 miljarder kronor ett år tidigare.

– Det här visar att Ericsson börjat stabilisera sig. Krisen de senaste åren är inte över, men det är betydligt mer stabilare nu, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet till SVT Nyheter.

Effekten av Ericssons oförväntade delårsrapport gav resultat direkt. Aktien rusade med ett kurslyft på 15 procent.

”Neddragningarna har gett effekt”

Under det första kvartalet minskade Ericssons personalstyrka med över 3 000 personer. Sedan neddragningarna i juli förra året har bolaget minskat den totala personalstyrkan med nästan 18 000.

-Om man ska vara ärlig är det de stora neddragningarna som har gett effekt. Det syns nu att man dragit ner på kostnaderna, säger Joakim Bornold.

Telia: ”Ett bra kvartal”

Samtidigt presenterade också Telia delårssiffror. För första kvartalet 2018 redovisar bolaget en vinst före skatt på 2 940 miljoner kronor. Det var lägre än samma period föregående år (3 144 miljoner kronor) men ungefär som analytikerkåren hade förväntat sig.

– Vi startar med ett mycket bra kvartal och levererar det vi ska göra och mycket mer därtill, säger Johan Dennelind, vd och koncernchef för Telia till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.