Elpriserna är ovanligt låga under lördagen, delvis på grund av det milda vädret. På bilden 130-kilovoltsledningar till nya transformatorstationer som invigdes i Staffanstorp i Skåne i torsdags. Foto: Johan Nilsson /TT

Minuspriser på el i hela landet i natt

Uppdaterad
Publicerad

Varmt och blåsigt väder har fått elpriserna att rasa i veckan. Natten till lördag är priserna på elbörsen Nordpool rentav negativa under nio timmar.

– Om allting var helt fel för ett tag sen så är allting helt rätt nu. Alla prisdämpande faktorer har slagit in på samma gång, säger elmarknadsexperten Mats Nilsson till Dagens Nyheter.

Utöver vädret handlar det om lägre naturgaspriser på kontinenten och välfyllda magasin vid vattenkraftverken.

Timpriset på Nordpool är som högst 10,21 öre per kilowattimme under lördagsdygnet. Från kl 21 på fredagskvällen till kl 10 på morgonen ligger det under ett öre, och från kl 23 till kl 8 är det till och med negativt – producenterna måste betala för att bli av med elen de producerar.

Men så billigt blir det inte för hushållen, eftersom kostnad för skatter och andra påslag tillkommer.

– Det man kan hoppas är att folk inte börjar slappna av nu till följd av de här dagarna utan att vi fortsätter att vara sparsamma tills vi ser att produktionssidan har kommit ifatt och vi inte får såna sjukronorsdagar, säger Mats Nilsson till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.