Mobilen – den nya plånboken

Uppdaterad
Publicerad

Betalkort har till stor del ersatt kontanter. Snart kan de i sin tur ersättas av mobilen. Mobila betalningar är den betalningstyp som väntas växa mest de kommande åren.

Utvecklingen mot mobilbetalningar applåderas av Svensk handel. De tycker att det är bra att bankerna och kortföretagen nu får konkurrens:

– I dag använder vi allt mindre kontanter, så därför behövs ett alternativ, säger Bengt Nilervall, betalningsansvarig på Svensk handel till SVT Nyheter.

– Kortbetalningarna är en stor kostnad och det ligger därför i vårt intresse att uppmuntra andra alternativ, säger han.

Företaget Seamless har utvecklat appen ”Seqr” som redan kan användas för att betala i vissa butiker. Betalar gör man med en faktura som kommer månadsvis.

– Fördelen för konsumenten är att det inte finns några dolda avgifter, säger Olivera Andersson, kommunikationschef på Seamless. För konsumenterna är det helt gratis och för handlarna halverar vi kortkostnaderna.

”Kommer säkert att finnas barnsjukdomar”

Seamless använder sig av det som kallas QR-koder, där man scannar en kod med hjälp av mobilens kamera. Ett annat företag är Wy Wallet, som siktar på att komma ut i handeln under nästa år, och de använder en annan sorts teknik.

Den kallas NFC och innebär att man har ett chip i mobilen och att man bara håller mobilen mot betalningsterminalen.

Båda teknikerna ska vara väldigt säkra enligt företagen själva men Niklas Arvidsson, som är docent på KTH och forskar på betalningssystem, är inte helt övertygad.

– Det tog tid innan datorerna blev säkra och vi har sett att vi inte har samma säkerhet i mobilen. Det har heller inte testats i stor skala så det kommer säkert att finnas barnsjukdomar. Det kommer att ta tid innan det fungerar perfekt, säger han, men ser ändå positivt på framtiden:

– Förhoppningsvis kommer konkurrensen leda till lägre avgifter som också gynnar konsumenterna.

QR-kod (Quick Response) är en tvådimensionell streckkod som förmedlar olika slags information. QR-koder har på senare tid blivit allt vanligare genom att olika former av streckodsläsare finns till de flesta smarta mobiltelefoner. När mobilen scannar koden skickas information om köpet till företaget som sköter betalningen.

NFC (Near field communication)
Ett chip i mobilen som reagerar med en mottagare i en betalterminal, tekniken är densamma som för många liftkort eller kort i kollektivtrafiken.
De flesta moderna mobiler är förberedda med ett chip för att kunna betala med NFC, men Apples Iphone har det inte.  Har inte slagit igenom än som betalningsmetod för mobilen men spås av flera experter bli det största alternativet för mobilbetalningar på längre sikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer