Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson. Foto: TT

M vill ha medicinska åldersprövningar vid ankomst

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill strypa kostnaderna för migrationen och införa medicinska åldersprövningar redan vid ankomst. Samtidigt föreslår partiet ett bidragstak. ”Det ska alltid vara mer lönsamt att arbeta”, säger Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson.

Nästa vecka presenterar Moderaterna sin skuggbudget, men partiet har redan lagt fram en rad förslag för att minska skattefusket. Vid en presskonferens på tisdagen lade man fram ytterligare förslag med inriktning på strypta kostnader för migration och att klara överskottsmålet.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson inledde med att säga att partiet, till skillnad från regeringen som har ett underskott på 11 miljarder kronor i de offentliga finanserna nästa år, inte kommer att låna pengar till reformer. Han varnade för en stigande skuldsättning i svensk ekonomi och menade att Sverige måste förbereda sig inför sämre tider.

– Förr eller senare kommer vi att ha en ny lågkonjunktur, då kommer Sverige att stå svagare om vi inte har rustat oss, säger han.

Minska kostnaderna

Partiets förslag för att få ned kostnaderna för migrationen innebär sänkta anslag till Migrationsverket med 10 procent 2017. Asylsökande ska inte ha obegränsad rätt till professionell juridisk hjälp för att överklaga beslut, utan det ska finnas ett tak på åtta timmar. Samtidigt vill man införa medicinska åldersprövningar redan vid ankomst, och inte som i dag enbart vid slutliga beslut.

– De måste ske omedelbart, säger Ulf Kristersson om åldersbedömningarna.

Ensamkommande barn som bor i offentlig regi ska inte få något efterlevandestöd och en schabloniserad ersättning för boende.

Hårdare krav

Moderaterna vill skärpa arbetslinjen genom hårdare bidragskrav. Enligt partiet finns det familjer som kan få nära 30.000 kronor i bidrag varje månad, utan att någon i hushållet arbetar.

Partiet vill införa ett tak så att de samlade bidragen för en person aldrig överstiger 75 procent av lägsta lönen. Dessutom måste personer kvalificera sig genom arbete för att få full tillgång till bidragssystemet, bland annat kommer föräldrapenningen att kortas till max ett år för den som saknar arbetsinkomst.

Sjukpenningen ska minska till 75 procent av lönen vid dag 90, och till 70 procent efter 365 dagar. Partiet vill också införa en extra karensdag vid dag 15 och återinföra den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Sjuk- och aktivitetsersättningen ska återställas till den nivå som gällde innan regeringens höjning 2016.

Taket i arbetslöshetsförsäkringen ska ligga på 760 kronor per dag de 100 första dagarna och därefter 680 kronor per dag.

Flera skattehöjningar

För att klara överskottsmålet föreslår partiet en rad besparingar och skattehöjningar.

Moderaterna vill höja fordonsskatten genom att koldioxidgränsen sänks från 111 gram koldioxid per kilometer till 108 gram koldioxid per kilometer. Man vill även höja fastighetsskatten på obebyggd tomtmark och slopa gruppregistreringen av moms.

Partiet föreslår höjd reducerad moms, från dagens 12 till 13 procent, vilket omfattar hotell och restauranger. Däremot säger partiet nej till regeringens höjda marginalskatter, att fler ska betala statlig inkomstskatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.