Kontrollrummet under en esporttävling vid universitetet i Boise, USA, i mars förra året. Foto: Otto Kitsinger /AP-TT

Esportföretagen ESL och Faceit slås samman

Uppdaterad
Publicerad

Modern Times Group, MTG, säljer dotterbolaget ESL Gaming till Savvy Gaming Group för drygt en miljard dollar, motsvarande 9,7 miljarder kronor.

Köpare är saudiska Savvy Gaming Group som tänker slå samman ESL Gaming med konkurrenten Faceit.

”I dag går vi samman för att skapa ett mer integrerat, tillgängligt och hållbart ekosystem för fans, spelare och lag”, skriver ESL och Faceit i ett gemensamt pressmeddelande.

Varumärkena Faceit, ESL, Dreamhack, Esea och Badlion ska fortsätta att operera som förut, heter det.

Affären är en av de viktigaste i esportens historia, skriver sajten Esportinsider.

”ESL och Faceit är jättar i branschen – och de två största konkurrenterna på turneringsområdet. Konsekvenserna för esportbranschen kommer sannolikt att bli enorma”.

Ägs av Saudiarabien

Savvy Gaming Group (SGG) ägs av den saudiska statens välfärdsfond.

MTG uppger att affären innebär en avkastning på 2,5 gånger den ursprungliga investeringen. 40 procent av nettointäkten ska delas ut till aktieägarna.

Affären ska genomgå konkurrensrättsliga granskningar och granskningar enligt regelverk för utländska direktinvesteringar innan den godkänns. Transaktionen förväntas slutföras under det andra kvartalet 2022.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.