Jean Tirole Foto: SVT/TT

Ekonomipristagaren avråder från vinstförbud inom vården

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om vinster i välfärden får nytt liv i och med nyvalet. Årets ekonomipristagare Jean Tirole avfärdar både vinsttak och krav på personaltäthet.

Den kontroversiella frågan om vinster i välfärden slutade i höstas med att S+MP-regeringen efter förhandlingar med V bestämde sig för att i januari tillsätta en utredning om hur vinsterna kan begränsas. Hur det blir med den utredningen återstår att se nu när nyval är utlyst.

Och debatten lär dra igång igen då de borgerliga partierna är emot de flesta av de rödgröna förslagen.

Forskning med bäring på den svenska debatten

Jean Tirole, som snart kommer till Stockholm för att motta Riksbankens pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, belönas för sin forskning om reglering av marknader. Hans arbete har bland annat använts av EU för att reglera kostnaderna för mobilsamtal mellan olika EU-länder, vilket inneburit sänkta priser för konsumenterna.

Hans forskning riktar även in sig på vilka spelregler myndigheter bör fastställa för företag som verkar på avreglerade marknader såsom välfärdssektorn.

”Företagen måste få göra vinst”

Det planerade införandet av vinsttak för privata aktörer är något som Tirole avråder ifrån.

– Man måste låta företagen göra vinst om de minskar sina kostnader eller överträffar kvalitetsförväntningarna. Det gäller att uppmuntra och sporra dem till att jobba effektivt. Med begränsade vinstmöjligheter lockar man bara till sig de minst effektiva, ”sämsta” företagen.

”Låt företagen själva bestämma personalbehovet”

Tirole avråder också från att fullfölja förslaget om att införa regler om viss personaltäthet inom vården eller skolan såsom många debattörer – inte minst de rödgröna partiledarna bakom uppgörelsen i oktober – förordat. Tirole menar att mer inte alltid är bättre.

– Det beror på hur företaget är organiserat, hur bra personalen är och på tekniska innovationer.

Ekonomipristgaren varnar för att personalreglering kan hämma företagens vilja att hitta nya arbetssätt.

– Man bör inte detaljstyra på det viset, jag tror man måste låta företagen ha ansvaret att bestämma hur många som ska vara på vilken plats.

”Marknaden behöver starka myndigheter”

När det brister i kvalitet – oavsett om det är tågkaos på järnvägarna, liggsår i äldrevården eller skolor som inte håller måttet – så ska man inte lägga skulden på privatiseringen, menar Tirole. Det är för svaga myndigheter som är problemet. De måste bli bättre på att utöva tillsyn och kvalitetskontroll.

– Avreglera gärna, men kom ihåg risken för kvalitetsproblem. Avregleringen måste åtföljas av noggrann kvalitetskontroll. En marknadsekonomi behöver också starka myndigheter för att fungera bra. 

– I Frankrike har vi samma problem med järnvägen och att underhållet av den försummats. Och i Frankrike har vi ännu inte avreglerat, så där är inte avregleringen skälet.

Anhängare av gröna skatter

Vid konkurrensutsättning på tidigare statliga monopolmarknader, såsom tågtrafiken eller välfärdstjänster, avfärdar han visserligen statlig inblandning vad gäller att reglera vinstnivåer eller personaltäthet.

Samtidigt är han för statlig styrning av företagens beteende via skatterna, då han framträder som en stark anhängare av gröna skatter.

– Koldioxid måste få en prislapp över hela världen. Det är avgörande för planetens framtid.​

På Nobelsajten kan du se fler intervjuer med Jean Tirole.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.