Nordea: Dyster prognos för svensk ekonomi nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Storbanken Nordeas ekonomer sänker sin BNP-prognos för Sverige. Nästa år krymper Sveriges ekonomi med 0,5 procent kalenderkorrigerat, skriver Nordea i en färsk konjunkturprognos.

Energikris, skyhög inflation och snabbt stigande räntor bidrar till den dystra utvecklingen.

I stort sett allt blir dyrare samtidigt som räntan höjs vilket sätter Sverige och euroområdet i ”chock”, skriver Nordea i sin prognos. BNP-tillväxten stannar på 1,0 procent 2024.

– Nu börjar det kännas och risken är att det börjar kännas ordentligt i vinter – att det påverkar hushåll, kommuner och företag kännbart, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth på en presskonferens.

Reallönerna faller i den snabbaste takten på minst 30 år samtidigt som bostadsmarknaden gungar. Det leder till att hushållen blir försiktigare och att den privata konsumtionen krymper, skriver Nordea.

En stark arbetsmarknad ”agerar krockkudde”, men arbetslösheten stiger med drygt en procentenhet under nästa år, enligt prognosen.

Samtidigt väntas Riksbanken höja styrräntan snabbt under hösten till 2,25 procent och den fortsätter upp till 2,50 procent i början av nästa år. Trots räntehöjningar förblir kronan svag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.