Foto: TT arkiv

Nordea – en bank som inte är som andra

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De allvarliga anklagelserna att banken Nordea varit en viktig del i den stora penningtvättshärvan i Estland drabbar en bank vars historia kantats av små och stora skandaler.

Peter Rawet

Ekonomireporter

Nordeas svenska ursprung kommer från 1990-talets kraschade Nord- och Gotabank. Då handlade det om allt för stor risktagande på fastighetslån. Banken reste sig som fågel Fenix ur askan genom att skattebetalarna fick ta ansvar för alla dåliga lån i ett separat bolag.

Vips så var en högoktanig bank född, som växte genom uppköp i Norden.

Även om det var länge sedan banken hette Nordbanken har förkärleken för riskfyllda affärer inte tagit slut. Så sent som i maj i år kunde SVT rapportera att Nordea i Danmark var anklagade i en stor penningtvättshärva med kontantutbetalningar. Nordea var också kopplade till den stora skattehärvan som kallades Panamaläckan. En affär som också figurerar i den nya penningtvättshärva banken anklagas för nu.

Ett korståg

Dagens anklagelser om penningtvätt måste naturligtvis prövas av myndigheterna rättsligt innan vi vet hur det egentligen förhåller sig. Men det går inte att avfärda finansmannen Bill Browder, som står bakom anklagelserna, lättvindigt. Han leder ett enmanskorståg mot ryska svarta pengar beväpnad med en miljardförmögenhet som ger honom utmärkta kontakter och en armada av juridisk expertis.

Företag som inte finns eller har någon verksamhet kan med en papegojliknade upprepningar sälja ”elektronik, textilier och elektronik” och lugnt landa svarta pengar på Nordeas konton, enligt Bill Browders undersökning. Detta trots att företagen sysslat med helt andra verksamheter. Alla dessa saker borde varit signaler om att något inte stod rätt till, signaler som inte Nordea hört eller valt att bortse från enligt anklagelserna.

Amerikanska jätteböter

Finns det sanning i anklagelserna om deltagande i penningtvätt dyker ett nytt spöke upp – de amerikanska myndigheterna! De pressar nämligen miljardbelopp ur banker som deltagit i olagligheter som berört deras banksystem. Detta tolkar amerikanerna brett då det räcker med att affärerna är gjorda i amerikanska dollar.

Nu får vi svaret från Nordea att de inte kan uttala sig på grund av banksekretess, och att banken ständigt förbättrar kontrollen av risken för penningtvätt, ett svar som säger väldigt lite och kan tas ur skrivbordslådan från vilken bank som helst. Men Nordea är inte vilken bank som helst. Nordeas historia säger en hel del om hur man tidigare klarat att hålla sig på rätt sida om lagar och regler

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.