Rapporten, som SVT har tagit del av, visar hur Nordea har tagit emot pengar via två banker som tidigare avslöjats ha medverkat till att tvätta svarta pengar från korruption och kriminalitet i Ryssland. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nya uppgifter om misstänkt penningtvätt i Nordea

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske finansmannen Bill Browder har lämnat uppgifter till svenska myndigheter om ett stort antal bankkonton i Nordea som misstänks ha använts för penningtvätt. Totalt handlar det om 1,5 miljarder kronor.

Pengarna kan enligt rapporten kopplas till de drygt två miljarder kronor som försvann från Bill Browders investmentbolag Hermitage Capital, i det gigantiska skattebedrägeri som avslöjades av skattejuristen Sergej Magnitskij, anställd på Hermitage Capital. Magnitskij fängslades på grund av det och dödades i ryskt fängelse.

Ryska pengar tvättade

Rapporten med uppgifterna, som SVT har tagit del av, visar hur Nordea har tagit emot pengar på sammanlagt 365 konton via två banker i Estland och Litauen. Den estniska banken är Danske Banks dotterbank i landet, som tidigare avslöjats ha medverkat till tvätta svarta pengar från korruption och kriminalitet i Ryssland vita.

Till bankkontona har det enligt rapporten flutit in betalningar från företag som inte existerar för fakturor som inte alls stämmer med de mottagande bolagens verksamhet.

Pälsmössor, kläder och bassänger

Tre svenska företag finns med i rapporten. Ett företag tillverkar pälsmössor, men har enligt rapporten har fått betalt för datorutrustning till sitt svenska Nordeakonto. Ett annat företag säljer smycken, men har fått betalt för kläder. Det tredje företaget säljer swimmingpooler men har fått betalt för elektronisk utrustning.

Just ”elektronisk utrustning” har angetts på fakturor i den penningtvättshärva som Magnitskij avslöjade.

Alla de tre svenska företagen har fått sina pengar till Nordeakonton i Sverige via Danske Banks estniska bank. I de svenska bolagen och Nordea Sverige handlar det om i sammanhanget små belopp, totalt 1,5 miljoner kronor.

Tomma bolag

Den allra största delen av de misstänkta penningtvättstransaktionerna har gått till Nordea i Danmark. De danska kontoinnehavarna är ofta tomma bolag som använts för att dölja vilka som verkligen kontrollerar dem, enligt rapporten.

I den misstänkta penningtvätten via Nordea i Danmark finns även flera bolag med som avslöjades i samband med Panamaläckan samt bolag i kända skatteparadis, exempelvis Brittiska Jungfruöarna, som använts i stora system för penningtvätt av ryska pengar.

Rapporten innehåller detaljerade uppgifter om namn på bolagen med Nordeakonton i Sverige, Norge och Danmark, samt betalningar och summor på bankkontona. Den skickades i fredags till bland annat åklagarmyndigheten, ekobrottsmyndigheten, rikspolischefen justitieministern och finansmarknadsministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.