Ekobrottsmyndigheten i Sverige har fått dokument som påstås visa att banken Nordea kan ha brutit mot reglerna för penningtvätt. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppgift: Nordea kopplas till penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten i Sverige har fått dokument som påstås visa att banken Nordea kan ha brutit mot reglerna för penningtvätt. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till en talesman för myndigheten.

Det rör sig om dokument från den ryska hedgefonden Hermitage Capital Management, som figurerar i penningtvätthärvan kring Danske Banks affärer i Estland.

Någon formell utredning har inte inletts mot Nordea, enligt Reuters.

Känner till anklagelserna

Nordea skriver i ett mejl till SVT Nyheter att de ”är medvetna om rapporten” och att de har ett nära samarbete med ”relevanta myndigheter i alla länder där vi har verksamhet, inklusive Finanspolisen i de nordiska länderna”.

”För att motverka ekonomisk brottslighet är det en del av vår dagliga verksamhet att kontinuerligt granska kundaktiviteter. I alla fall där vi bedömer att det är misstänkta transaktioner så rapporterar vi det till myndigheterna så att de tar det vidare”, skriver Jenny Wickman, pressekreterare på Nordea.

Myndigheten förtegen

Ekobrottsmyndigheten, EBM, bekräftar för SVT Nyheter att det inkommit en anmälan om oegentligheter i en bank. De vill dock inte berätta vilken bank det handlar om. EBM har skickat vidare anmälan till åklagare i Göteborg för vidare utredning

Hermitage Capital och dess ägare finansmannen Bill Browder polisanmälde i somras 26 anställda på Danske Bank i Estland, vilket ledde till att en utredning mot Danske Bank inleddes även av estniska myndigheter. Sedan tidigare utreds Danske Banks Estlandsaffärer av myndigheter i bland annat Danmark och USA. Banken misstänks för omfattande penningtvätt i Estland under åren 2007–2015.

Därmed håller en av de största penningtvätthärvorna i modern tid på att nystats upp, med Danske Bank i centrum. Det rör sig om hundratals miljarder kronor från bland annat organiserad brottslighet i Ryssland som hållits borta från myndigheterna.

Förutom finansman är Bill Browder en av västvärldens mest tongivande kritiker av Rysslands president Putin och kretsen kring honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.