Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Nordea har hopp om ekonomin

Uppdaterad
Publicerad
Svensk ekonomi har varit i fritt fall, med stora risker. Men samtidigt kan det värsta raset ligga bakom oss och hushållen har en viss motståndskraft, menar Nordeas ekonomer i en ny konjunkturrapport.

Nordea anser att nedgången i hushållens konsumtion är påtaglig i närtid och det sköra läget på bostadsmarknaden utgör en risk. Men att återhämtningen kan ske relativt snabbt om oron för smittspridning och risken för arbetslöshet mildras.

”Många företag övervintrar”

I ett pressmeddelande står det att ”produktionen och den ekonomiska aktiviteten sannolikt var som lägst i april i många länder, men att en viss återhämtning har börjat”.

– De ekonomiska konsekvenserna av pandemin har fått mycket stora effekter på världshandeln och på svensk ekonomi. Än så länge övervintrar många företag med permitteringar och andra stöd, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea enligt pressmeddelandet.

Arbetslösheten tros stiga

Sveriges BNP bedöms falla med närmare 6 procent i år för att sedan gå upp ungefär 4 procent nästa år. Arbetslösheten spås landa på i snitt drygt 9 procent i år för att sedan stiga till 9,6 procent 2021.

– Utvecklingen under hösten blir avgörande för företagens livskraft och därmed för arbetsmarknaden, säger Annika Winsth, i pressmeddelandet.

Enligt en prognos från Konjunkturinstitutet kan BNP minska med 7 procent för hela året och arbetslösheten stiga till 10,2 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet