Nordea: ”Kunderna vill ha produkten”

Uppdaterad
Publicerad

Nordea har fått kritik för att man låter småsparare köpa räntebevis – en sparform där spararen tar hela risken. -Det är upp till var och en att själv bestämma om man vill ta större risker och därmed få större avkastning, säger Nordeas kommunikationsdirektör Jan Larsson.

Nordea: ”Kunderna vill ha produkten”

SEB-chefen Annika Falkengren har gått ut ochvarnat för att räntebevis är ett olämpligt sparande. Men Nordea är tydliga medriskerna som ett räntebevis innebär, menar kommunikationsdirektör Jan Larsson.

Nordeas räntebevis

-Jag blir förvånad av att höra AnnikaFalkengren uttala sig på det här sättet. Det är upp till var och en att självbestämma om man vill ta större risker och därmed få större avkastning. Manmåste vara försiktig och medveten om riskerna som finns, säger han i Aktuellt.

Jan Larsson menar att en investering iräntebevis är mindre riskabelt än att köpa en vanlig aktie – och ger en litehögre avkastning än ett vanligt sparkonto.

-En aktie kan gå hur dåligt som helst, med denhär produkten kan du få tillbaka dina pengar i slutet av en femårsperiod. Omett företag går i konkurs ryker aktiekapitalet först, säger han.

Även Aktiespararna har gått ut och kritiserat Nordea för att banken tar betalt utan att själva ta risken. Men det gäller förmånga produkter som bankerna har, även fonder, menar Jan Larsson.

-Poängen är inte att vi ger bort en risk, viger varje sparare att välja någonting mellan enskilda aktier och räntebevis därdu har större trygghet.

Är räntebevis en bra affär för Nordea?

-Ja, det beror på varifrån de pengar somkunderna köper räntebevisen för kommer. Om de kommer från till exempel SEB-bankenär det en bra affär för banken. Men syftet är inte att tjäna pengar. Mångakunder har velat ha en sådan produkt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordeas räntebevis

Mer i ämnet