Nordea: ”Kunderna vill ha produkten”

Uppdaterad
Publicerad

Nordea har fått kritik för att man låter småsparare köpa räntebevis – en sparform där spararen tar hela risken. -Det är upp till var och en att själv bestämma om man vill ta större risker och därmed få större avkastning, säger Nordeas kommunikationsdirektör Jan Larsson.

Nordea: ”Kunderna vill ha produkten”

SEB-chefen Annika Falkengren har gått ut och varnat för att räntebevis är ett olämpligt sparande. Men Nordea är tydliga med riskerna som ett räntebevis innebär, menar kommunikationsdirektör Jan Larsson.

-Jag blir förvånad av att höra Annika Falkengren uttala sig på det här sättet. Det är upp till var och en att själv bestämma om man vill ta större risker och därmed få större avkastning. Man måste vara försiktig och medveten om riskerna som finns, säger han i Aktuellt.

Jan Larsson menar att en investering i räntebevis är mindre riskabelt än att köpa en vanlig aktie – och ger en lite högre avkastning än ett vanligt sparkonto.

-En aktie kan gå hur dåligt som helst, med den här produkten kan du få tillbaka dina pengar i slutet av en femårsperiod. Om ett företag går i konkurs ryker aktiekapitalet först, säger han.

Även Aktiespararna har gått ut och kritiserat Nordea för att banken tar betalt utan att själva ta risken. Men det gäller för många produkter som bankerna har, även fonder, menar Jan Larsson.

-Poängen är inte att vi ger bort en risk, vi ger varje sparare att välja någonting mellan enskilda aktier och räntebevis där du har större trygghet.

Är räntebevis en bra affär för Nordea?

-Ja, det beror på varifrån de pengar som kunderna köper räntebevisen för kommer. Om de kommer från till exempel SEB-banken är det en bra affär för banken. Men syftet är inte att tjäna pengar. Många kunder har velat ha en sådan produkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordeas räntebevis

Mer i ämnet