Några bevis för att anställda i Nordea aktivt hjälpt kunder med skatteflykt har inte hittats av internutredarna, som har fått hjälp av advokatbyrån Mannheimer Swartling och lokala revisorer och jurister.
Enligt Nordea visar utredningen att Nordea Bank SA i Luxemburg (NBSA) har erbjudit kunder administrativa tjänster, men inte hittat något som belägger att medarbetare skulle ha initierat bildandet av offshorestrukturer, och inte heller att de proaktivt skulle ha bistått kunder att undgå eventuell skatt. Det redovisade Nordea på en presskonferens på onsdagsförmiddagen då
Luxemburgbankens självständighet dras in
Nordea i Luxemburg har i viss mån varit fristående från moderbolaget Nordea men nu görs styrelseformationen om förklarar Casper von Koskull.
– Det är en governance. Vi drar hela banken mycket närmare den så kallade moderbanken så den får inte en självständig eller en halvsjälvständig funktion eller är en bank utanför moderbanken utan den blir en del av den.
Misstänkta indikationer
Nordea har dessutom spärrat 68 konton efter att ha hittat misstänkta indikationer i en utredning av bankens hantering av Panamaläckan, som avslöjat brevlådeföretag i skatteparadis.
De flesta fall av misstänkta indikationer kommer från tiden före 2013 och banken undersöker nu kontona närmare för att hitta rimligt bevis för att kunderna följer gällande regler för deklaration och beskattning. I annat fall säger banken att man kommer att stänga deras konton.
Nordeas kunder kommer framöver även att få räkna med skärpt skattepolicy i kundrådgivning och banken kommer att säga nej till alla nya bolagsstrukturer där affärssyftet är oklart, saäger man..
Nordea upprepar samtidigt löftet att man ska klippa alla band med advokatbyrån Mossack Fonseca. ”Detta beräknas vara helt klart vid årets slut”, skriver Nordea.
Bara undersökt ett fåtal bolag
Nordea har i sin utredning bara tittat på en fjärdedel av alla konton som man skulle kunnat titta på. Frågan är varför man inte undersökt alla.
– Vi har sagt att vi kommer att titta på alla men vi ville få ett snabbt resultat och då ville vi gå djupt och verkligen förstå det här och då tog vi de konton som vi trodde var mest risk med. Men utredningen på de andra påbörjas nu, säger Casper von Koskull.
Utredningen visar att Nordea i Luxemburg (NBSA) hade 129 offshorestrukturkunder som antingen administrerats av advokatbyrån Mossack Fonseca eller haft säte i Panama den 15 april 2016. Det handlar om strukturer med sammanlagt 216 miljoner euro i förvaltat kapital.
Rapporten visar bland annat att Nordea brustit när det gäller kraven på utökad kundkännedom, som krävs för så kallade högriskkunder. Dessutom har utredningen hittat sju fall där förnyelsen av fullmakter inte har skett enligt interna riktlinjer.
I granskningen av Nordea i Ryssland hittade utredningen ett fall av rådgivning som skett i strid med Nordea Bank Rysslands etiska riktlinjer.
– Nu har vi fakta på bordet med den här självständiga utredningen och då kan vi ta itu med det som vi måste göra för att säkerställa att vi blir den bank som våra kunder våra anställda och samhället vill ha.
Utredning pågår hos Finansinspektionen
En utredning om Nordeas inblandning i den så kallade Panamahärvan pågår även hos Finansinspektionen. Utredningen görs i samband med att FI även undersöker bankens brister för att motverka penningtvätt.
Finansinspektionen förväntas vara klar med sin utredning innan årets slut enligts FI:s kommunikationschef.
På frågan om man på Nordea tror att FI kommer att komma till samma resultat som Nordea gjort i sin utredning, vill Nordeas koncernchef inte spekulera.
– ag hoppas åtminstone att de tycker att utredningen är robust och trovärdig men hur de kommer att se på det hela utöver skulle vara fel av mig att spekulera i, svarar Casper von Koskull.
Varför inte en självständig utredning?
Nordeas utredning har som sagts gjorts av interna utredare men hjälp av en advokatbyrå. Varför inte banken låtit utomstående utredare göra hela arbetet svarar inte Caspar von Koskull på.
– Det är unikt att en bank gör en utredning i den här utsträckningen och låter publicera den, säger Caspar von Koskull. Och jag ville göra det för att vara öppen och transparent här i Norden.
– Jag är mycket, mycket nöjd att vi gjorde det på det här sättet.
Redovisar vinst
Samtidigt redovisar en rörelsevinst på 1.223 miljoner euro för årets andra kvartal, motsvarande cirka 11,6 miljarder kronor. Det kan jämföras med vinsten på 1.235 miljoner euro motsvarande period 2015.
Kreditförlusterna ökade
Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 1.157 miljoner euro. Räntenettot sjönk till 1.172 miljoner euro, från 1.274 miljoner euro. Provisionsnettot minskade till 804 miljoner euro, från 833 miljoner euro. Snittprognosen för räntenettot låg på 1 176 miljoner euro, medan den för provisionsnettot låg på 800 miljoner kronor, enligt Reuters.
Totalt uppgick Nordeas intäkter under andra kvartalet till 2.556 miljoner euro, jämfört med 2.523 miljoner euro motsvarande period i fjol. Kostnaderna steg till 1.206 miljoner euro, från 1.185 miljoner euro. Kreditförlusterna ökade till 127 miljoner euro, från 103 miljoner euro.
”Marginalpressen i räntenettot planar ut och vi förutspår nu en vändpunkt med en förbättringstrend från och med andra halvåret 2016. Kostnaderna utvecklas enligt plan och kreditkvaliteten förblir solid”, skriver vd i en kommentar.