Björn Wahlroos, Nordeas styrelseordförande, slutar. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Björn Wahlroos slutar som ordförande för Nordea

Uppdaterad
Publicerad

Efter åtta år slutar Björn Wahlroos som Nordeas styrelseordförande. Torbjörn Magnusson, nuvarande vd för If, föreslås ersätta honom.

Inför vårens bolagsstämma har Björn Björn Wahlroos meddelat nomineringsrådet att han lämnar sitt styrelseuppdrag i Nordea.

Beskedet kommer dagen efter att Nordea släppt sitt bokslut där det framkom att banken fortsätter att kämpa i motvind. Bankens andel av nya svenska bolån föll och Christer Gardell med aktivistfonden Cevian Capital uttryckte sig bland annat kritisk till resultatet i en intervju med nyhetsbyrån Reuters. ”Tiden för ursäkter är förbi. Nu måste ledningen och styrelsen leverera”, skrev Gardell i en kommentar till Reuters.

Gardell vidhåller dock i en skriftlig kommentar till Dagens industri att Cevian inte har petat Wahlroos.

”Nalle har valt att fokusera på rollen som ägare och ordförande i Sampo och tycker nog att det är lämpligt att låta sin nya vd få fullt ansvar för sin viktigaste tillgång: Nordea”.

Presskonferens senare i dag

I stället föreslås nu Torbjörn Magnusson bli ordförande, enligt ett pressmeddelande från Nordea. Magnusson har varit vd för If sedan 2002 och valdes in i Nordeas styrelse under 2018.

TT har sökt Magnusson, men han kommer inte att ge några kommentarer före presskonferensen som hålls vid klockan 12 svenskt tid.

Christer Gardell gör dock tummen upp för ersättaren:

”Torbjörn är en tuff kravställare som har ett högt arbetstempo. Han drar sig inte heller för tuffa beslut”, skriver Christer Gardell till Di.

Vill inte spekulera

I och med att Nordeas nye styrelseordförande föreslås bli Torbjörn Magnusson så behåller den finska koncernen Sampo greppet om Nordea, konstaterar Robin Rane, analytiker på Kepler Cheuvreux.

– Det tyder på att Nordea kommer att vara kvar i sfären.

Vad avhoppet kan bero på vill han inte spekulera i.

– Men nu är Cevian en aktiv ägare, och han har väl tyckt att det är en bra tid att lämna, säger han.

Förutom Björn Wahlroos har också Lars G. Nordström och Silvija Seres avböjt omval. Kari Jordan, Petra van Hoeken och John Maltby föreslås som nya ledamöter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.